Mexická královna krásy zatčena s gangstery v autě plném zbraní

Guadalajara - Lauru Zunigovou, třiadvacetiletou úřadující mexickou královnu krásy, zatkla v rámci boje proti narkomafii v úterý tamní policie. V autě, ve kterém cestovala spolu s údajnými členy drogového gangu, byly nalezeny střelné zbraně a munice, informovala agentura AP.

Bezpečnostní jednotky zastavily dvě vozidla na kontrolním stanovišti při výjezdu z města Guadalajera, Zunigová seděla v jednom z nich. Vojáci v autech našli ukryto větší množství zbraní, mimo jiné například dvě automatické pušky AR-15, náboje a několik pistolí ráže devět milimetrů. Policie prý zajistila také 53 300 dolarů (asi jeden milion korun).

Zunigová se letos stala nejkrásnější dívkou severomexického státu Sinaloa. V říjnu pak získala korunku v klání o nejkrásnější Latinoameričanku. V nejdůležitější mexické soutěži krásy nazvané Nuestra Belleza México (Naše kráska Mexiko) skončila třetí a nominovala se tak na mezinárodní Miss International 2009.

Mexické oblasti při hranicích s USA jsou nechvalně proslulé válkami drogových gangů, které si za letošní rok vyžádaly přes 5300 obětí. Vláda v čele s mexickým prezidentem Felipem Calderónem, která se snaží proti narkomafii bojovat, rozmístila v nejnebezpečnějších oblastech téměř 40 000 vojáků a policistů.

Přes severomexické příhraniční oblasti vede nejvýznamnější pašerácká cesta, po níž přes Mexiko do Spojených států ročně přichází na 950 tun kokainu.

  • Zadržení členové drogového gangu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59383.jpg
  • Nalezené zbraně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59384.jpg