Děti z Česka si vyzkouší, jak vypadá let do vesmíru

Praha - Deset českých dětí, které vyhrály soutěž Expedice Mars 2008 si na vlastní kůži v Evropském vesmírném centru v Belgii vyzkouší, jak vypadá simulovaný let do vesmíru. Z pětadvaceti dětí vybrali organizátoři pětičlennou posádku a dalších pět dětí tvoří posádku náhradní.

V oblasti zkoumání vesmíru je o Češích slyšet stále víc. Už od loňska se podílejí na chodu tzv. jižní observatoře, která možňuje evropským vědcům pozorování vesmíru z jižní polokoule. V polovině listopadu se navíc Česko stalo 18. členem Evropské vesmírné agentury. „Je to mega úspěch a příležitost pro naše kosmo-odborníky,“ myslí si ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Členství v agentuře, která je protějškem americké NASA, přijde ročně na 130 milionu korun, za což se čeští vědci budou moci podílet na evropských kosmických projektech. Zkrátka nepřijdou ani domácí podniky, které by měly dostat různé zakázky.

Další metou je teď pro Česko zisk kontrolního místa satelitního systému Galileo, jenž je novější a přesnější konkurencí amerického systému GPS. Projekt za 3,5 miliardy eur má začít fungovat už za pět let. Jediným vážným soupeřem Česka v soupeření o sídlo Galilea je Slovinsko. Podle vládního zmocněnce pro Galileo, Karla Dobeše, padne rozhodnutí do konce příštího roku.

O projektu Galileo se bude mluvit i na evropské vesmírné konferenci, kterou bude v polovině příštího roku hostit Praha. Pokud Česko v soutěži o umístění bezpečnostního střediska uspěje, vláda pro něj vyhradila budovu bývalé České konsolidační agentury.