Sebevražedná atentátnice zabila v Bagdádu desítky poutníků

Bagdád - Při sebevražedném útoku v iráckém hlavním městě Bagdádu zemřelo nejméně 38 lidí. Dalších šest desítek je zraněných. Výbuch nastal u šíitské svatyně. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na zdroj irácké armády. Atentátník zaútočil v okamžiku, kdy se iráčtí šíité připravovali na svátek ášúrá.

Atentátnice zabila desítky lidí před zlatou mešitou. Šíitští věřící sem přišli k hrobu mučedníka. Atentátnice odpálila bombu uprostřed davu před strážním stanovištěm u vchodu do mešity. „Exploze se ozvala, když ochranka začala prohledávat poutníky, kteří chtěli vstoupit do svatyně,“ říká svědkyně atentátu.

Podle mluvčího iráckých bezpečnostních sil Kásima Musávího tvoří většinu obětí poutníci z Íránu. „Ženě opásané výbušninami se podařilo proniknout na jedno ze strážních stanovišť nedaleko Kázimovy mešity, kde se pak v davu poutníků vyhodila do povětří,“ sdělil.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Největším šíitským svátkem ašúrá si vyznavači tohoto směru islámu připomínají násilnou smrt proroka Husajna ze 7. století. Na znamení sounáležitosti s jeho utrpením se někteří věřící bičují do krve.

Po pádu režimu Saddáma Husajna, který protěžoval menšinové sunnity, vládlo dlouho mezi věřícími z obou táborů otevřené nepřátelství. Atentáty, útoky a přestřelky si od roku 2003 vyžádaly tisíce mrtvých, přesné počty obětí ale známy nejsou.