Sníh a mráz sužují celou Evropu, zima zabíjela i v Saudské Arábii

Paříž/Berlín - Evropu i nadále sužuje vydatné sněžení a silné mrazy. Veliké problémy hlásí Francie, kde počasí způsobuje komplikace v dopravě a energetice. Dopravní potíže se poněkud nečekaně dotkly spíše letecké a železniční dopravy než silniční. Pařížské letiště Roissy muselo v noci zrušit a odložit několik letů, zavřena byla i známá Eiffelova věž. Problémy má i Německo, kde v noci klesla teplota na minus 26 stupňů Celsia, v Polsku si již nynější studená vlna vyžádala osm obětí. Dokonce Saúdská Arábie hlásí první oběť podchlazení.

Husté sněžení a náledí znemožnily provoz na několika významných francouzských letištích. Na největším z nich, letišti Roissy-Charles de Gaulle u Paříže, musely stovky pasažérů strávit noc na dnešek v tranzitních hotelech nebo na lavičkách v terminálu, protože stovky spojů byly zrušeny. Jen společnost Air France musela zrušit 150 letů, uvedl francouzský rozhlas a dodal, že se zpožděními a výpadky musejí pasažéři počítat i dnes.

Ještě větší problémy postihly francouzské železnice, kde vysoké mrazy poškozovaly materiál tratí i vagonů. Projevilo se to především na severovýchodě země a postiženy byly i vysokorychlostní vlaky TGV, oznámily dnes státní železnice SNCF. V regionu Pikardie praskla na severní rychlostní trati kolejnice, což způsobilo zpoždění rychlovlaků ve směru na Lille až o dvě hodiny. „Závada je důsledkem velmi nízkých teplot, dochází k ní ale jen velmi zřídka,“ komentovala zpoždění mluvčí SNCF.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Na německé řeky vyjely ledoborce

Silný mráz zasáhl i Německo, nejhorší situace byla na východu země, kde naměřili běžně minus 20 stupňů Celsia, na svazích Krušných hor nebo v rovinách Dolní Lužice to však bylo až minus 26 stupňů. Takové mrazy zaznamenali meteorologové naposled před 22 lety, tehdejší NDR postihl dlouhodobý mráz a v Lipsku naměřili 14. ledna 1987 dokonce minus 27,6 stupně Celsia.

Veliké problémy má v zemi i vnitrozemská plavba. Kvůli zamrznutí řek musely vyjet ledoborce, jejich posádky jsou v nasazení deset až dvanáct hodin denně. 160tunový Ledoborec Oderberg proráží ledy vod Berlína, na místo přijel až z polských hranic.

Braniborské kanály mají zásadní význam, právě tudy se vozí polské a lužické uhlí do berlínské elektrárny Klingenberg. Pokud by zamrzly, zima udeří i uvnitř domovů.

Sněží i ve Španělsku…

Dnes odpoledne začalo hustě sněžit i ve Španělsku, postiženy jsou hlavně regiony Saturie, Kantabrie a Baskicko. Náledí a sníh způsobují problémy zejména na silnicích, silnice nižších tříd byly dokonce zcela uzavřeny. Předpovědi varují, že teploty mohou klesnout až na minus deset stupňů a sněžit může i na pobřežích. Mnoho Španělů si užilo ledový vítr již v pondělí večer během tradičních tříkrálových procesí.

V Polsku si silný mráz vyžádal již nejméně osm obětí, většina z nich byli bezdomovci. Arktická zima s teplotami okolo minus 20 stupňů trvá v Polsku od konce minulého týdne. Praskají koleje i potrubí. Jen v pondělí mělo zpoždění na 200 vlaků. Ve Štětíně jsou tisíce obyvatel od víkendu bez vody a ústředního topení, protože se nedaří opravit mrazem prasklé potrubí. Podle meteorologů přijde na konci týdne lehké oteplení, ale pak se mrazy do Polska vrátí.

První oběť nevlídného počasí dnes ohlásila i Saúdská Arábie, kde ve městě Tarif zemřel padesátiletý muž v důsledku podchlazení. Venkovní teplota se pohybovala kolem deseti stupňů nad nulou.