Na Fidži platí kvůli následkům prudkých bouří stav nouze

Suva - Na Fidži platí stav nouze a někde i zákaz vycházení. Souostroví v Tichém oceánu se potýká s následky prudkých bouří, které ho zasáhly o víkendu. Při záplavách zemřeli nejméně 3 lidé. Dalších několik je pohřešovaných a téměř 10 tisíc obyvatel museli záchranáři evakuovat. V letoviscích uvázlo několik set zahraničních turistů.

„Především musíme chránit životy a majetek. Chceme zabránit kriminálním živlům zneužít situace v zaplavených oblastech,“ prohlásil ministr obrany Ratu Epeli. A proto se vláda rozhodla vyhlásit v zemi stav nouze a v několika městech i zákaz vycházení.

Mohutné lijáky zasáhly především západní část souostroví. V některých oblastech voda stoupla až do třímetrové výšky. Prozatím hlásí úřady tři mrtvé, další lidé se ale pohřešují. Velká voda vyhnala z domovů tisíce lidí. Asi deset tisíc se jich uchýlilo do vládních přístřešků.

V letoviscích uvázlo několik set zahraničních turistů. Voda zablokovala silnice a kvůli počasí musely být zrušeny lety na několika letištích. Uzavřeny jsou také restaurace.

Meteorologové varují, že bouřlivé počasí potrvá ještě několik příštích dní.