Venezuelští zákonodárci Chávezovi odkývali další funkční období

Caracas - Venezuelský parlament odsouhlasil změnu ústavy, která Hugo Chávezovi umožňuje ucházet se opakovaně o prezidentský úřad. Úprava ještě musí v polovině února projít referendem. První referendum v prosinci 2007 ztroskotalo. I v něm chtěl levicový prezident prosadit změny, aby mohl znovu kandidovat. O znovuzvolení bude usilovat v roce 2012.

Chávez chce zemi vést až do roku 2021, podle stávajících zákonů mu přitom mandát vyprší za čtyři roky. Reforma by mu mohla dovolit překročit dosavadní omezení dvou funkčních období. U moci by poté mohl zůstat tak dlouho, dokud by mu Venezuelané ve volbách vyjadřovali podporu. Průzkumy naznačují, že jej podporuje přes 50 procent občanů. Opozici ale povzbudily úspěchy v nedávných regionálních volbách.

Čtyřiapadesátiletý Chávez je u moci od roku 1999. Před rokem vypsal referendum, které mělo jeho kroky k neomezenému znovuzvolení posvětit. Tehdy však podle volební komise návrh ústavních změn podpořilo 49 procent voličů, proti jich bylo 51 procent. Chávez svou porážku uznal.