Americký úřad zveřejnil záběry pádu airbusu do řeky Hudson

New York - Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě zveřejnil záběry čtvrteční nehody letounu Airbus A320 amerických aerolinií US Airways na řece Hudson v New Yorku. Záchranáři se mezitím snaží najít motory stroje a vyzvednout samotný vrak. Díky pohotovosti pilota se žádnému z cestujících nic nestalo, letoun se po evakuaci cestujících potopil.

Nové záběry čtvrteční nehody z kamery pobřežní stráže zachycují evakuaci 155 lidí na palubě a také situace, kdy pasažéry letadla z ledové vody vyzvedávají plavidla, která přispěchala na pomoc.

Pád letadla zřejmě způsobilo hejno hus, které stroj nasál do motorů. A právě motory, které se při nárazu na vodu odlomily, hledají v řece potápěči. V lokalizaci jim pomáhá sonar. Záchranáři doufají, že najdou také černou skříňkou a začnou i s vyzvedáváním samotného letadla, které je teď přivázané ke břehu na Manhattanu. Obrovský jeřáb se ho pokusí vyzvednout a nerozlomit.

Reportáž Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)

„Pokoušeli jsme se vyndat černou skříňku z letadla přímo ve vodě, ale nebylo to možné. Až se nám to na suchu podaří, zaměříme se na veškerá poškození stroje, která nemusí být teď na první pohled vidět,“ uvedla Kitty Higginsová z Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě.

Mezitím místní úřady začaly s výslechy očitých svědků, posádky, ale také pilota Chesleyho Sullenbergera, který povedeným manévrem zachránil všechny na palubě a potápějící se stroj opustil jako poslední. Za jeho umění o odvahu jej už ocenil starosta New Yorku Michael Bloomberg a telefonicky mu z Bílého domu poděkoval také prezident George Bush. 

Michael Bloomberg, starosta New Yorku

„Na Hudsonu jsme viděli hodně odvahy. Bohužel jeden z těchto hrdinů, kapitán letadla, tu teď s námi nemůže být. Dokud neskončí vyšetřování, nesmí mluvit s médii.“

Podle Kitty Higginsové vyšetřovatelům příliš nepřeje počasí a vítr: „Kvůli silnému proudu musíme navíc omezit i čas, který můžou potápěči strávit pod vodou.“

Podobný incident vyšetřuje americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě po hodně dlouhé době. Podle statistik střet s ptáky ohlásí piloti v jednom případě z deseti tisíc letů.

Pilot, který nouzově přistál s letadlem na řece poté, co se porouchaly oba motory.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod