Rwandské jednotky zamířily do Konga zlikvidovat rebely z kmene Hutu

Kinshasa/Kibati (Kongo) - Vojenské jednotky Rwandy dnes překročily východní hranice Konga, jejich cílem by zde měl být útok na rwandské povstalce z kmene Hutu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na konžské vládní zdroje. Rwandští vojáci byli do Konga pozváni konžskou vládou a operace proti hutuským povstalcům by měla trvat až 15 dní, uvedl vládní mluvčí.

Podle informací mírových jednotek OSN v Kongu překročily hranici dvě tisícovky rwandských vojáků. „Operace začíná. Pozvali jsme rwandské zástupce a jejich vojenské jednotky jim zajistí bezpečnost. Jsou to jen pozorovatelé… Operace odzbrojení FDLR je naplánovaná na 10 až 15 dní,“ uvedl mluvčí konžské vlády Lambert Mende.

Situace vznikla loni v srpnu, kdy se ve východním Kongu vyostřily boje mezi tutsijskými povstalci a konžskou armádou. Konflikt způsobil v oblasti vážnou humanitární krizi, tutsijští rebelové nicméně své pozice obhajovali s tím, že region chrání před rwandskými hutuskými milicemi Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR). Rwandští Hutuové přišli do východního Konga v devadesátých letech poté, co se ve Rwandě podíleli na genocidě, při které zahynulo přes 800 000 lidí.