Další útok v Severním Irsku přinesl smrt policisty

Belfast/Londýn - V severoirském městě Craigavon byl v pondělí večer zastřelen policista. K útoku se přihlásila odštěpenecká skupinka Irské republikánské armády (IRA) nazvaná Pokračování IRA. V Severním Irsku probíhá několik policejních razií. V souvislosti se včerejší vraždou byli zadrženi dva muži. Jedná se o druhý útok v několika málo dnech, v sobotu bojovníci frakce Pravá IRA zastřelili dva britské vojáky.

Policejní hlídka přijela v pondělí večer do převážně katolické čtvrti Lismore Manor po telefonátu ženy, která žádala o pomoc, protože jí pouliční gang rozbil okno. Policistu čekajícího v autě na své kolegy pak pachatelé střelili zdálky do hlavy. Policie dnes oznámila, že obětí je osmačtyřicetiletý Stephen Caroll. Jde o první vražda policisty v Severním Irsku od roku 1998.

Spekuluje o tom, zda nebyla policie na místo záměrně vylákána; podle policistů však zněl hlas volající autenticky. „Zatím je příliš brzy na to říct, jestli se jednalo o falešné tísňové volání jako součást připraveného plánu. Jedno je jasné. Někdo volal policisty o pomoc, tak přijeli,“ okomentoval událost Orde.

Další odsudek ze strany Browna i severoirských politiků

K incidentu došlo jen dva dny poté, kdy byli zastřeleni dva britští vojáci a čtyři další lidé vážně zraněni při útoku na britské kasárny na základně Massereene. K tomuto činu se přihlásila Pravá IRA -další skupinka odštěpená od zaniklé Irské republikánské armády.

Stejně jako v sobotním případě i dnes severoirská politická scéna útoky a rozněcování násilí jednoznačně odmítla. „Lidi zodpovědní za smrt policisty Carolla doufají, že ztratíme nervy. To, co dělají, je zcela marné. Nedovolíme, aby byl mírový proces zničen,“ upozornil vicepremiér Severního Irska Martin McGuinness. Zopakoval tak stanovisko, které Severní Irsko definovalo již při včerejší návštěvě britského premiéra Gordona Browna.

Gordon Brown k útoku:

„Tito vrazi se snaží zlikvidovat mírový proces, který pomáhá lidem Severního Irska.“ 

Pokračování IRA k útoku:

„Dokud bude Británie v Irsku, budou tyto útoky pokračovat.“

V Severním Irsku rostou znovu obavy z návratu terorismu. Násilí mezi protestantskými a katolickými radikály trvalo několik desetiletí a ukončila ho až mírová dohoda s organizací IRA původně usilující o sjednocení Severního Irska s Irskem bojem. Namísto toho zvolili cestu parlamentního řešení a v roce 2007 usedli s probritskými royalisty v britské vládě. Odpadlíci od Irské republikánské armády se ale s mírovým procesem nesmířili.

V posledních měsících jsou útoky proti britským bezpečnostním silám častější. Ozývají se hlasy, že Británie podcenila situaci v Severním Irsku a na místo toho se věnovala jen prevenci proti možným útokům islamistických teroristů. 

Severoirský konflikt mezi probritskými protestanty a proirskými katolíky si v letech 1966 až 1998 vyžádal na 3600 životů.