FARC po dvou letech propustil zajatého Švéda

Bogotá - Poslední zahraniční rukojmí kolumbijských rebelů a jediný unesený Švéd na světě je na svobodě. Devětašedesátiletý inženýr strávil v zajetí necelé dva roky. Není jasné, zda za něj úřady zaplatily výkupné, nebo ho rebelové z revolučních ozbrojených sil Kolumbie propustili kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Po dvou letech v jihoamerické džungli opět na svobodě. Pro Erika Rolanda Larssona a jeho kolumbijskou manželku si rebelové z ozbrojených revolučních sil Kolumbie došli přímo na jejich farmu. Ženě se ale podařilo utéct, její muž strávil v zajetí dva roky.

Felipe Munoz, velitel kolumbijské tajné služby DA, událost popsal: „Za asistence našich důstojníků vydal FARC švédského občana Rolanda Larssona na dohodnutém místě poblíž provincie Cordoba. Ozbrojenci FARC Larssona unesli 16. května 2007.“

Larsson, který je po mrtvici částečně ochrnutý, byl po propuštění ve špatném zdravotním stavu. Proto okamžitě putoval na ošetření do nejbližší nemocnice. „Jsme velice šťastní, že jediný švédský občan na světě, který se nacházel v zajetí, je konečně na svobodě. Pro něj i jeho rodinu, je to po dvaadvaceti měsících konečně ohromná úleva,“ okomentovala to švédská velvyslankyně v Kolumbii Lena Nodströmová.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie v posledních měsících utržily od vládních jednotek několik tvrdých porážek. Armáda je zatlačila hlouběji do džungle a odhalila několik jejich skladů s léky a zbraněmi. Za poslední rok navíc vojáci zabili tři vysoké velitele rebelů. Přesto povstalci stále zadržují stovky rukojmí kvůli výkupnému a kontrolují produkci drog na rozsáhlém území.

Kolumbijská armáda postupuje proti rebelům, odhalila několik skladů se zbraněmi.
Zdroj: ČT24