Američané znovu získali kontrolu nad svou unesenou lodí

Nairobi - Americká posádka na dánské nákladní lodi, kterou zajali somálští piráti, zřejmě znovu převzala kontrolu nad plavidlem. Oznámily to zdroje z Pentagonu. Podle agentury AP ale piráti ještě zadržují kapitána lodi. Posádka údajně vyjednává o jeho propuštění a nabídla za něj pirátům potraviny.

Somálští piráti unesli dnes ráno v Indickém oceánu dánskou nákladní loď s 20 americkými námořníky na palubě. Podle nejmenované představitelky Pentagonu ale posádka únosce přemohla a nyní má nad lodí opět kontrolu. Námořníkům se údajně podařilo jednoho z pirátů zadržet, ostatní prý zřejmě spadli nebo skočili přes palubu. „Máme informace, že posádka má loď znovu ve své moci,“ sdělila americká armádní činitelka. Následně se ale objevily informace, že piráti zřejmě ještě zadržují kapitána lodi.

Na únos reagovala i americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová: „Celý svět se musí spojit, aby zastavil pirátskou pohromu.“

K únosu americkou firmou provozované lodě Maersk Alabama o výtlaku 17 000 tun došlo v Indickém oceánu asi 640 kilometrů od somálského hlavního města Mogadiša, uvedl Andrew Mwangura, koordinátor asociace východoafrických námořních přepravců. Loď převážela 232 kontejnerů s humanitární pomocí pro Ugandu a Somálsko.

Piráti dostali na frak.
Zdroj: ČT24