Muži kamenovali Afghánky protestující proti zákonu o rodině

Kábul - Afgánští muži dnes kameny zaútočili na skupinu asi 300 žen, které protestovaly proti kontroverznímu zákonu týkajícímu se příslušnic šíitské menšiny. Kritici tvrdí, že tento zákon legalizuje manželské znásilnění. Protidemonstrace se účastnilo asi 1300 lidí, kteří ženy označovali za otroky křesťanů.

Ženská demonstrace byla v podstatě celá obklopena odpůrci, policie se je snažila od sebe oddělit. Nepodařilo se jí ale zabránit tomu, aby na ženy nelétaly kameny a štěrk, píše agentura AP.

Demonstrace se konají kvůli zákonu, který v podstatě legalizuje šíitské zvykové právo. Stojí v něm například, že „je odpovědností manželky být připravena sexuálně uspokojovat svého manžela a neopouštět dům bez jeho svolení, vyjma v případě nutnosti“, anebo obsahuje ustanovení, podle něhož „pokud žena není nemocná nebo netrpí nemocí, kterou by styk mohl zhoršit, musí dát kladnou odpověď na sexuální žádost svého manžela“.

Vláda afghánského prezidenta Hamída Karzáího oznámila, že zákon o šíitské rodině přezkoumává ministerstvo spravedlnosti a že ve své současné podobě zaveden do praxe nebude.

Zákon se týká sice jen šíitů - tedy deseti až dvaceti procent z 30 milionů Afghánců - vyvolal ale vlnu kritiky ve světě i v samotném Afghánistánu. Mnozí v něm vidí návrat do dob vlády hnutí Tálibán (1996 - 2001), kdy ženy musely nosit vše zahalující burky a nesměly opustit dům bez doprovodu mužského příbuzného.