Někteří Indonésané neunesou volební porážku

Jakarta - Už tři mrtvé neúspěšné kandidátky mají na svém kontě parlamentní volby v Indonésii. Dvě z nich zemřely po oznámení pro ně nepříznivých výsledků na infarkt a jedna po volebním debaklu raději zvolila dobrovolnou smrt. Tisíce kandidátů totiž investovaly do předvolební kampaně celoživotní úspory a někteří prodali, co měli, aby mohli kandidovat ve třetích volbách od pádu diktátora Suharta. Místní psychiatrické poradny i zdravotní zařízení posílily počty zaměstnanců, aby byly připraveny poradit lidem, kteří po volbách upadnou do depresí.

Křesla v národním, provinčních i místních zákonodárných sborech jsou na indonéské podmínky velmi dobře placená - zatímco průměrný měsíční plat se v přepočtu pohybuje kolem 200 dolarů (asi 4000 korun), poslanci dostávají zhruba šestinásobek. Poslanecký post je navíc považován za šanci získat větší moc a vliv v této muslimské zemi s 235 miliony obyvatel.

Sri Wahyuniová, kandidátka v západní provincii Jáva, se oběsila pod střechou své chatrče ihned poté, co z předběžných výsledků vyplynulo, že na vítězství nemá nejmenší šanci. Nejméně dvě další kandidátky ve městech Buleleng a Solo zemřely na infarkt, když zjistily, že určitě nezvítězí, oznámila místní policie.

Parlamentní volby, které byly minulý týden předehrou k červencovým prezidentským volbám, byly první, v nichž mohli voliči hlasovat nejen pro politické strany, ale i pro jednotlivé kandidáty. Ti, kdo toužili po poslaneckém postu, v některých případech prodali domy nebo půdu či si vypůjčili peníze od lichvářů.

Vydáno pod