Srílanští povstalci používají civilní obyvatelstvo jako lidské štíty

Londýn - Ministři zahraničí Velké Británie a Francie David Miliband a Bernard Kouchner prohlásili v noci na dnešek, že srílanská separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) používá za bojů s vládními jednotkami místní civilní obyvatelstvo jako "lidské štíty". Oba ministři vyzvali povstalce, aby složili zbraně, a srílanskou vládu, aby vyhlásila nové příměří. Cílem je, aby civilisté mohli z oblasti zbývajících bojů odejít a mohla být přisunuta humanitární pomoc.

„Je zřejmé, že LTTE silou zabraňovali civilnímu obyvatelstvu opustit oblast bojů. Odsuzujeme jejich snahy využívat civilisty jako lidské štíty,“ cituje agentura AFP z prohlášení obou ministrů.

Londýn a Paříž žádají nové příměří 

„Velmi nás znepokojuje, že dosud nedošlo k rozsáhlejšímu odchodu civilního obyvatelstva z oblasti bojů do bezpečí, jak jsme doufali během dosavadního krátkého příměří,“ uvádí se ve společném prohlášení ministrů. „Žádáme prezidenta Mahindu Radžapakseho, aby vyhlásil novou přestávku v bojích dost dlouhou na to, aby civilní obyvatelstvo mělo příležitost opustit bojovou zónu,“ dodávají šéfové obou diplomacií.

Srílanská armáda po letech bojů obklíčila povstalce z LTTE na malém území ve vnitrozemí na severovýchodě ostrova, kde ale žije i mnoho tamilských civilistů. LTTE v úterý odmítli dvoudenní příměří, které vyhlásila srílanská vláda, jako „falešné“, a vyzvali k trvalému, mezinárodně vyjednanému klidu zbraní.

Etnických Tamilů je pouze 16 procent

Konflikt trvající od roku 1983 si dosud vyžádal přes 70 tisíc životů. LTTE se snažili vybojovat nezávislý stát na severu a východě Srí Lanky, kde tvoří hinduističtí Tamilové většinu obyvatelstva. Z celostátního hlediska je však etnických Tamilů pouze 16 procent, 76 procent tvoří buddhističtí Sinhálci. LTTE je v USA, v Evropské unii a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací.

Vydáno pod