Ze křtin putovala drogová La Familia za mříže

Mexiko - Mexická policie se chlubí úspěchem v boji proti organizovanému zločinu. Médiím předvedla 44 zatčených členů drogového kartelu známého jako La Familia. Čtyři stovky federálních agentů provedly zátah na křtinách, kde byli i vlivní členové skupiny. Na druhou stranu osm policistů zabili členové jiného kartelu na západě Mexika, když přepadli vězeňský konvoj. Boj mexické narkomafie s policií i jednotlivých skupin mezi sebou stál v posledních letech životy tisíců lidí.

Křtiny v západomexickém městě Morelia skončily pro 44 členů kartelu Familia Mičoakan neslavně. Na oslavu totiž dorazilo i 400 nepozvaných agentů federální policie s vrtulníky Blackhawk. Úlovek policie po převozu do hlavního města představila médiím, v síti uvízl i Rafael Cedeňa, druhý nejvyšší boss tohoto klanu.

„Než se stal šéfem svého regionu, Rafael Cedeňo školil všechny nové členy organizace. Jak uvedl do protokolu, v roce 2008 se členy ilegální organizace Familia Mičoakan stalo devět tisíc lidí,“ popisuje Rodrigo Esparza z federální policie.

„Přes šest měsíců jsme sbírali informace od našich tajných služeb, a tak jsme přesně věděli, že tito lidé budou na křtinách. To nám umožnilo zasáhnout velmi přesně a s ohledem na ostatní, aby nedošlo k obětem mezi dalšími účastníky slavnosti,“ doplnil Esparza.

Mexická policie ovšem téměř současně musela přiznat ztrátu na jiném bojišti. V něj se změnila silnice na západomexickém pobřeží. Dvacítka útočníků tam rozstřílela vězeňský konvoj. Chtěli osvobodit Jeronyma Gameze, bratrance údajného bose kartelu Beltrán, který byl převážen s dalšími zadrženými z letiště do věznice.

„Ten útok jsme zmařili. Nedovolili jsme osvobození zločinců - ale bohužel, a lituji toho, jsme ztratili čtyři členy federální policie, dva z vězeňské služby a dva z federálního vyšetřovacího úřadu,“ uvedl policista Rodolfo Cruz.

Skoro každodenního krveprolévání v Mexiku si začaly intenzivně všímat Spojené státy. Barack Obma ve čtvrtek při návštěvě Mexika přiznal, že i Washington nese díl odpovědnosti. Kromě další pomoci slíbil utěsnit hranici pro zbraně, které z USA proudí na jih.