Alžběta II. má narozeniny, slavit je bude až v červnu

Londýn - Britská královna má narozeniny. Je jí 83 let. Alžběta II. panuje od roku 1952 a kromě Spojeného království ji jako hlavu státu uznává dalších patnáct zemí, mezi nimi Kanada, Austrálile, Nový Zéland nebo třeba Jamajka či Belize. Britský monarcha nevládne politickou mocí, má ale důležité ceremoniální a formální povinnosti.

Dnešek, tedy 21. duben, je dnem, kdy se narodila britská královna Alžběta II. Žádné oslavy ale na dnešek Británie neplánuje. Oficiálně se totiž slaví její narozeniny až v červnu. Důvod je prozaický, touhle dobou totiž bývá v zemi lepší počasí.

Pro Brity je Alžběta II. symbolem všeho dobrého z historie. Popisují ji jako ženu oddanou svému poslání a zkušenou panovnici. „Čeho si lidé na královně váží nejvíc, je její pracovitost a smysl pro povinnost. Nikdy nešlápla vedle. Rodinu a monarchii udržela i přes soukromé skandály svých dětí,“ tvrdí komentátor listu The Times Michael Binyon.

Královna je známá tím, že se snaží vést monarchii jako moderní zemi. Přesto britská panovnice nevládne politickou mocí, má ale důležité ceremoniální a formální povinnosti.

Ve svých třiaosmdesáti letech je Alžběta II. nejstarším panovníkem na Britských ostrovech. Překonala totiž rekord, který držela královna Viktorie. Pokud by Alžběta II. měla překonat i další prvenství Viktorie jako nejdéle panující monarcha, musela by vládnout až do roku 2015.