Z 12 údajných teroristů zatčených v Británii zůstávají ve vazbě dva

Londýn - Britská policie oznámila propuštění devíti z původních dvanácti mužů, které zatkla 8. dubna pro údajnou přípravu atentátů v zemi. Muži byli předáni imigračním úřadům. Proti těmto devíti, kteří mají pákistánskou státní příslušnost, nebudou vznesena žádná obvinění z terorismu. Ministerstvo vnitra je ale i tak chce s odvoláním na bezpečnostní důvody vyhostit. Jeden člen skupiny byl propuštěn už krátce po zatčení, takže nyní ve vazbě zůstávají už jen dva.

Proč policie podezřelé propustila, není známo. Vyšetřování kvůli terorismu je v tuto chvíli vedeno proti dvěma zbývajícím zatčeným. Policie v Manchesteru také oznámila, že dál prohledává „jednu adresu“ ve městě.

Zatčení vyvolalo velkou pozornost, protože bylo provedeno narychlo kvůli velké neopatrnosti šéfa protiteroristického oddělení britské policie Roberta Quicka, který se nechal vyfotografovat s dokumenty, na nichž byla čitelná jména podezřelých. Quick vzápětí odstoupil.

Zatčení - jedenáct Pákistánců a jeden Brit - byli spojování s teroristickou sítí al-Káida a přičítala se jim příprava teroristických atentátů v Británii. Policie se domnívala, že příprava byla už v posledním stadiu, a předseda vlády Gordon Brown tehdy mluvil o „velmi velkém teroristickém spiknutí“.

Aféra vedla také k rozladění ve vztazích mezi Británií a Pákistánem, které se vzájemně obviňovaly, že nedělají dost proti terorismu.