Izrael poděkoval ČR, že jasně odmítla íránskou kritiku jeho politiky

Jeruzalém - Izrael je vděčen České republice za jasný postoj vůči Íránu. Po dnešním jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem v Jeruzalémě to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Reagoval tak na to, že Česká republika opustila kvůli projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda konferenci OSN proti rasismu. Íránský představitel ve svém vystoupení označil Izrael jako stát s rasistickou vládou.

Topolánek je ode dneška v Izraeli na dvoudenní návštěvě a přijel si s jeho představiteli vyměnit názor na vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem v druhé polovině českého předsednictví v EU. Izraelský deník Haarec právě dnes zveřejnil článek, v němž oznamuje zklamání EU nad politikou Izraele a zmrazení programu, který měl přispět k prohloubení vztahů.

„Jste velký přítel Izraele, velmi si toho vážíme. Chceme rozvíjet bilaterální kontakty i kontakty s celou Evropou. Chceme mírové uspořádání s Palestinci a všemi sousedy. ČR a Izrael mají hodně společného. Židovská tradice v Česku byla vždy bohatá a tragická zkušenost obou našich národů nás spojuje. Teď stojíme proti společnému nepříteli, který ohrožuje všechny naše hodnoty a nás tady v Izraeli,“ řekl Netanjahu Topolánkovi v narážce na boj Izraele proti palestinským radikálům.

Topolánek ocenil to, že se Netanjahuovi podařilo po nedávných volbách sestavit vládu a že se s ním může tak krátce po tom setkat. „Zastupuji EU, která chce pomoci jako celek, a chceme pomoci i jako účastnická země. Vyjadřuji naději, že tato země bude žít bezpečně, že Izraelci budou žít tak, jak si představují a jak si vysnili.“

EU se zatím nechce s Izraelem sbližovat

V den Topolánkovy návštěvy Izraele Evropská komise odmítla zintenzivnění vztahů mezi EU a Izraelem. Zintensivnění bude záviset na tom, zda bude Benjamin Netanjahu pokračovat v mírovém procesu včetně vytvoření nezávislého palestinského státu.

„Domníváme se, že dobré vztahy s Izraelem jsou (pro EU) zásadní, ale nemyslíme si, že přišla chvíle jít za dosavadní úroveň vztahů,“ řekla Ferrerová-Waldnerová na tiskové konferenci v Bruselu.

Ohledně vývoje mírového procesu mezi Izraelci a Palestinci „zůstává v této chvíli mnoho věcí nejistých,“ řekla Ferrerová-Waldnerová, když předkládala výroční bilanci takzvané politiky sousedství, jež se týká i Izraele.

„Očekáváme jasný závazek nové izraelské vlády, že bude pokračovat v jednání s Palestinci,“ řekla Ferrerová-Waldnerová. „Očekáváme zastavení všech akcí, které podkopávají náš cíl, kterým je řešení založené na dvou státech,“ tedy izraelském a palestinském.

  • Český premiér na návštěvě Izraele autor: Kobi Gideon, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81928.jpg
  • Benita Ferrerová-Waldnerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64083.jpg