V KLDR obžalovali dvě americké novinářky

Pchjongjang - Severní Korea obžalovala dvě americké novinářky, které před měsícem zadrželi vojáci na hranici s Čínou. Obě ženy jsou korejského původu a pracují pro internetové zpravodajství Current TV v Kalifornii. Novinářky prý připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Zodpovídat se zřejmě budou z ilegálního vstupu do země a z "nepřátelských činů". Pokud by byly odsouzeny za špionáž, hrozí jim nejméně pět let vězení.

Pohraničníci zadrželi 17. března novinářky Lauru Lingovou a Eunu Leeovou na čínském území. Reportérky údajně neuposlechly jejich výzvu, aby přestaly severokorejský břeh řeky filmovat. Neupřesněné diplomatické zdroje nicméně uvedly, že novinářky vstoupily na zamrzlou hraniční řeku.

Napětí se v oblasti vyhrotilo po vypuštění severokorejské rakety 5. dubna. Pchjongjang poté vyhostil mezinárodní pozorovatele ze severokorejských jaderných zařízení, oznámil jejich spuštění a ukončil rozhovory o odzbrojení.

KLDR také již týdny zadržuje jihokorejského pracovníka ve společném průmyslovém komplexu. Jihokorejec údajně odsuzuje politický systém této komunistické země.