Kreml bojuje s opozicí o město Soči

Moskva/Soči - Kreml a ruská demokratická opozice už jsou zase na kordy. Tentokrát kvůli nedělní volbě starosty černomořského letoviska Soči, dějiště zimní olympiády v roce 2014. Opozice tvrdí, že tamní komunální volby jsou zmanipulované ve prospěch prokremelského kandidáta. Opoziční leader Boris Němcov ale z boje neutíká a chce ukázat, jak volby v dnešním Rusku vypadají.

Ruská demokratická opozice znovu vytáhla do boje. Bývalý vicepremiér Boris Němcov vyzývá v Soči Kreml na souboj. Sám ale před voliči přiznává, že je to patrně boj s větrnými mlýny. „Úřady se panicky bojí mojí účasti ve volbách nového starosty. Úplně mě odřízly od všech televizních kanálů v Soči. Ani jeden z nich mi nedal možnost představit svůj program, odmítly dokonce i placenou reklamu,“ stěžuje si opoziční kandidát.

Kritici voleb v Soči říkají, že o nich předem rozhodl vládce moskevského Bílého domu, premiér Vladimir Putin. Pro Putina je Soči srdeční záležitostí. Rád tady lyžuje i odpočívá. Ale hlavně: staví si tady politický pomník. Zimní olympiáda v roce 2014 má být triumfem nového silného Ruska, které se vrátilo na světovou scénu.

Olympiádě se v Soči podřizuje všechno. I volby starosty. Ten bude dohlížet na miliardové stavební rozpočty a může mít velký politický vliv. Kreml proto nechce nechat nic náhodě. Úřady už odmítly zaregistrovat několik nezávislých kandidátů. Třeba miliardáře Alexandra Lebeděva. „Je tam řada nezákonných kroků: porušují ústavu, trestní zákony, manipulují soudy a všechno podřizují svému kandidátovi,“ poznamenává Lebeděv.

Putinův kritik Boris Němcov zůstal podle mnohých ve hře jenom proto, že má minimální šance vyhrát. „Je to špinavá kampaň, která podskakuje i nízká ruská měřítka. Kreml cítí, že je tady v sázce příliš mnoho,“ vysvětluje opoziční aktivista Garri Kasparov.

Hlavním favoritem voleb v Soči je proto neznámý prokremelský úředník Anatolij Pachomov. Právě on má být na další roky zárukou, že Vladimir Putin i Kreml prosadí v Soči vždycky svou.