Muž jí ustřelil půlku obličeje, teď dostala novou tvář

Cleveland - Šestatřicetiletou Connie postřelil před pěti lety její manžel. Žena tehdy přišla o půlku obličeje, musela žít se znetvořenou tváří. Lékaři jí ale obličej z 80 procent transplantovali a Connie poprvé vystoupila s novou tváří před veřejnost. Žena dnes za to před médii poděkovala.

Chirurgové na klinice v Clevelandu nahradili obličej Connie tkání mrtvé dárkyně. „Myslím si, že je důležité, abyste soustředili pozornost na rodinu dárkyně, která umožnila, abych mohla mít obličej tohoto člověka,“ řekla pacientka novinářům. 

Před zákrokem Connie špatně dýchala, nemohla ani jíst bez pomoci hadičky zavedené do průdušnice. Nyní už může tyto činnosti provádět normálně. Dokáže se také znovu usmívat a cítit vůně. Na transplantaci pracovalo 11 chirurgů po dobu 22 hodin. Lékaři ještě slibují, že pacientce rysy obličeje uhladí, až se zlepší oběh krve a tkáň bude pevnější. 

Ve Spojených státech jde vůbec o první případ transplantace tváře, na světě se podařila podobná operace již ve Francii a v Číně. 

Nejsem netvor, postřelili mě

Manžel Connie postřelil před pěti lety, byl za to odsouzen k sedmiletému vězení. Žena dlouho bojovala o život, po útoku měla rozdrcený nos, tváře, horní patro úst a jedno oko. V obličeji jí uvízly stovky kusů roztříštěných kostí. Celkem podstoupila přes 30 chirurgických zákroků. Nyní se chce znovu zapojit do normálního života. Má syna a dceru, kteří bydlí nedaleko ní. 

Na tiskové konferenci žena vzpomněla, že se před operací cítila ve společnosti jako vyvrhel. V obchodě ji kolemjdoucí děcko jednou nazvalo netvorem. Culpová mu tehdy řekla, že není netvor, ale že ji muž postřelil. Před novináři dnes dodala, že zohavené lidi by společnost neměla odsuzovat, neboť neví, co se jim ve skutečnosti stalo.

  • Connie před tím, než ji manžel postřelil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84641.jpg
  • Connie před operací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84645.jpg
  • Transplantace obličeje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84642.jpg
Vydáno pod