Topolánek nelituje svého výroku o „cestě do pekel“

Londýn - Britský list Financial Times dnes na své webové stránce zveřejnil rozhovor s Mirkem Topolánkem. Z toho vyplývá, že odcházející český premiér nelituje svého výroku označujícího americký způsob řešení hospodářské krize jako „cestu do pekel“. V interview Topolánek řekl, že kdyby mohl během svého předsedání Evropské unii udělat něco jinak, tak by se býval snažil omezit blízkovýchodní diplomatické aktivity francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Topolánkovo funkční období v čele Evropské unie poznamenala řada kontroverzí, ale jen málo jich bylo podle Finacial Times tak výbušných jako jeho útok na americkou ekonomickou politiku. Bylo to jen týden předtím, než měl Barack Obama v prezidentské funkci dorazit na první oficiální návštěvu Evropy. Pokud půjdou Spojené státy stále cestou vysokých deficitů kombinovaných s protekcionismem, je to „cesta do pekel“, připomněl Topolánkova slova list.

„Považuji hodně amerických opatření za správných. Ale tato ekonomická krize byla do určité míry způsobena americkou politikou. Bude obtížné vysvětlit Američanům, že budou muset víc spořit, utrácet méně a mít menší dluhy,“ vyjádřil se Topolánek. Mluvil i o Evropské unii. „Pokud má EU jako koncept přežít, tak budoucnost nespočívá v hlubší integraci, ale ve flexibilnějším modelu. Ještě bude potřeba času, aby taková debata začala. Nyní je považována za svatokrádež,“ prohlásil.

Na dotaz, zda by během předsednictví řešil některé otázky jinak, zmínil Topolánek lednový konflikt v Gaze, kdy v oblasti spolu prakticky soupeřily unijní delegace vedená Čechy a mise vedená Sarkozym. „Asi bych býval byl tvrdší při regulování aktivit Nicolase Sarkozyho. Dělalo to dojem, že Francouzi dominují show,“ řekl Topolánek. Podle něj by některé země potřebovaly, aby země jako Česká republika v předsednické funkci selhaly, vzhledem k tomu, že nebyla ratifikována Lisabonská smlouva.