Gruzínská církev a EU vyzývají Gruzii ke klidu

Tbilisi - Evropská unie a gruzínská pravoslavná církev dnes vyzvaly politické síly v Gruzii, aby po týdnech protestů proti prezidentovi nevyhrocovaly dále situaci. Protesty totiž v minulých týdnech přerostly v násilnosti. Pořádková policie se ve středu večer střetla se stoupenci opozice, která se akcemi občanské neposlušnosti snaží domoci odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho. Vytýká mu špatné vedení loňské srpnové války s Ruskem o Jižní Osetii, kterou Gruzie prohrála, a také neplnění demokratických reforem.

Demonstranti se ve středu večer pokusili vniknout do policejního areálu a osvobodit tři své přívržence zatčené pro násilnosti o den dříve. Při potyčkách s policií byly tři desítky lidí zraněny, mezi nimi i několik předáků opozice. Násilnosti se vyhrotily den poté, co na základně tankového pluku nedaleko Tbilisi byla potlačena vzpoura, která byla podle některých výkladů výrazem nesouhlasu části armády s vojenským cvičením NATO, které začalo na území Gruzie ve středu.

Patriarcha vlivné pravoslavné církve Ilja II. dnes upozornil na velké nebezpečí, že „situace exploduje“, a vyzval opozici, aby nepřekračovala zákon. Na žádost patriarchy policie propustila tři zadržené aktivisty, kteří později řekli, že byli ve vězení biti. Český velvyslanec v Gruzii Ivan Jestřáb, který reprezentuje předsednickou zemi EU, řekl novinářům, že gruzínská vláda a opozice by měly začít jednat o politickém řešení situace. „Středeční útok na policejní stanici byl zločinným aktem, který v demokratické společnosti naprosto nelze tolerovat,“ řekl podle agentury Reuters Jestřáb po setkání zahraničních diplomatů na gruzínském ministerstvu zahraničí.