Co se skrývá za záhadným zmizením polského agenta?

Varšava - Polské zpravodajské služby se obávají úniku přísně tajných informací, včetně jmen agentů nasazených v cizině. V ohrožení jsou údajně i dokumenty Severoatlantické aliance. Důvodem je záhadné zmizení pracovníka šifrovacího oddělení vojenské rozvědky Stefana Zielonky, po němž policie i tajné služby už měsíc bezvýsledně pátrají. Vyšetřovatelé se domnívají, že Zielonka zřejmě prozradil cizím agentům vojenská tajemství a nyní se skrývá v zahraničí. Není ale ani vyloučeno, že je již po smrti nebo že v jeho případě jde o problémy osobního rázu.

Polské ministerstvo obrany a zpravodajské služby odmítly k případu poskytnout oficiální stanovisko, situací se ale zabývá bezpečnostní výbor polského Sejmu.

Dvaapadesátiletý praporčík Zielonka opustil svůj byt 12. nebo 13. dubna a od té doby ho nikdo neviděl. Na jeho bankovním účtu prý leží relativně vysoká suma. Zielonka u vojenské rozvědky pracoval 20 let a zná krycí jména důstojníků, informátorů a kontaktních osob působících v zájmu Polska v zahraničí. Detailně zná i způsob práce tajných služeb a zpravodajský styk v rámci NATO.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, variant vysvětlení agentova zmizení je podle polských médií několik: od neštěstí, sebevraždy, vraždy, únosu až po vlastizradu.