Další případy chřipky, celkem už 4 200 nemocných

Curych - Lékaři zaznamenali onemocnění takzvanou prasečí chřipkou již u 4 200 lidí. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Pacienty hlásí celkem 29 zemí. První oběť nového typu chřipky má Kostarika. Případy nákazy dnes ohlásily Norsko, Japonsko a Austrálie. Itálie a Brazílie informovaly o prvních nakažených ve své zemi a nikoli v Mexiku, kde se nová chřipka A(H1N1) před několika týdny poprvé objevila. Nejvíce mrtvých si nový virus prozatím vyžádal právě v Mexiku. Na následky nemoci tam zemřelo 48 lidí a přes 1 626 jí bylo infikováno.

Mexická vláda ovšem doufá, že nejhorší má už země za sebou a v pondělí bude otevřena většina škol, restaurací, stadionů a další míst, kde se shromažďuje větší počet lidí. Dvě úmrtí si choroba dosud vyžádala ve Spojených státech, kde je nyní podle WHO 1 639 nemocných. V USA se virus šíří rychleji než před několika dny, podle zdravotníků je nicméně povzbudivé, že více lidí v důsledku nákazy dodržuje hygienická pravidla.

Takzvaná prasečí chřipka zabíjela poprvé také v Kanadě. V pátek tamní zdravotnické zdroje oznámily, že na nemoc zemřela žena z provincie Alberta. Kanada hlásí 242 infikovaných.

Většina osob se chřipkou nakazila při cestě do Mexika. Itálie a Brazílie dnes však ohlásily první případy přenosu nákazy přímo v zemi. V Itálii bylo onemocnění novou chřipkou diagnostikováno u jedenáctiletého chlapce po návratu z Mexika. Virem ale nakazil také svého dvouletého bratra a sedmdesátiletého dědečka. Brazílie má nyní celkem šest infikovaných, Itálie devět.

První případy v Austrálii, Japonsku, Argentině a Panamě

V Evropě je novou chřipkou nakaženo nejvíce lidí ve Španělsku (88), Británii (39), Francii (12) a Německu (11). Počet nakažených na Novém Zélandu dnes vzrostl o dva na nynějších sedm. Všichni vyjma jednoho byli v Mexiku na školním výletě, poslední nakažený s nimi cestoval letadlem. V Evropě hlásí také Nizozemsko tři nakažené. Norsko registruje dva nemocné, oba se pravděpodobně nakazili v Mexiku. Portugalsko, Irsko, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Švýcarsko a Polsko mají po jednom infikovaném.

První případy nákazy virem A(H1N1) zaznamenaly v minulých dnech Austrálie, Japonsko, Argentina a Panama. Další pacienti jsou v Izraeli (7), Jižní Koreji (3), Salvadoru (2). Hongkong, Čína, Guatemala, Kolumbie a Kostarika diagnostikovaly po jednom nemocném. WHO dnes zopakovala, že cestování ve světě by nemělo být kvůli nákaze omezeno.

Kampaň WHO je zbytečné šíření strachu, říká sociolog Ziegler

Švýcarský sociolog Jean Ziegler ovšem dnes kritizoval vystupování činitelů WHO ohledně nové chřipky. Kampaň WHO považuje za zbytečné šíření strachu. „Z 6,2 miliardy lidí zemřelo během několika týdnů na tuto chřipku zhruba 45. Ale každý den umírá hladem a na následky hladu 100 tisíc lidí. A to přijímáme s neochvějným klidem,“ řekl Ziegler. Považuje proto za ostudné, když činitel WHO prohlásí v médiích, že nový virus A(H1N1) ohrožuje dvě miliardy lidí.

„Kdo vidí, jaký průběh ta nemoc má, jedná takovými výroky neodpovědně,“ prohlásil Ziegler a poukázal na viditelnou diskriminaci Mexika, země, kde se nový virus objevil nejprve.

Navíc trpí zhruba 953 milionů lidí ve světě permanentní těžkou podvýživou: „A kvůli nim se nepořádají ani tiskové konference, ani mezinárodní mobilizace,“ uvedl sociolog a nešetřil kritikou WHO, která denně zásobuje média ve světě informacemi o aktuálním stavu nové chřipky.

Ziegler také řekl, že je překvapen ze zavádění médií, ale neudivilo by jej, kdyby za ním stály velké farmaceutické koncerny, které trpí nynější hospodářskou krizí. Případy jako SARS nebo ptačí chřipka, kdy svět zachvátila obava ze světové pandemie, vynesly farmaceutickým koncernům miliardy.

Laboratorní testy
Zdroj: ČT24