Americký velitel přislíbil přezkoumání používání leteckých útoků v Afghánistánu

Washington - Americká armáda přezkoumá používání leteckých útoků v Afghánistánu. V rozhovoru pro televizní stanici Fox News to prohlásil vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii generál David Petraeus. Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro národní bezpečnost James Jones však odmítl, že by Washington nálety na cíle militantního hnutí Taliban zastavil úplně.

Petraeus reagoval na kritiku afghánských představitelů za bombardování, při němž minulý týden v provincii Faráh zahynulo údajně až 150 civilistů. Proti němu protestovaly v neděli v Kábulu stovky afghánských studentů. Útok byl namířen na bojovníky Talibanu, kteří se podle Američanů skryli v domech vesničanů.

Petraeus podle svých slov jmenoval brigádního generála „se značnou zkušeností s konvenčními a speciálními operacemi“, který se má v Afghánistánu „podívat na problém ze všech stran“. Tento důstojník, jehož jméno nezveřejnil, bude mít za úkol zajistit, aby „naše taktické akce nepodkopávaly naše strategické cíle a záměry“, uvedl velitel amerických sil v oblasti.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí žádal o zastavení bombardování

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v minulých dnech ostře kritizoval Američany za nálety a požádal je, aby s nimi skončili. „Jsme přesvědčeni, že letecké útoky nejsou účinný prostředek boje proti terorismu, protože při nich umírají civilisté a protože z nich nemají žádný přínos USA ani Afghánistán,“ prohlásil Karzáí minulý týden při návštěvě Washingtonu.

Generál Jones v neděli ujistil, že Spojené státy „zdvojnásobí“ úsilí, aby zabránily civilním obětem v Afghánistánu, nemohou prý ale omezovat své jednotky v zemi zákazem leteckých útoků. „Nemůžeme bojovat s jednou rukou uvázanou za zády,“ zdůraznil v televizi ABC bezpečnostní poradce Obamy.

Studentské protesty v Kábulu

Studenti demonstrující v neděli v afghánské metropoli vyzvali k potrestání osob zodpovědných za bombardování ve Faráhu. „Naši lidé už mají dost poprav a sebevražedných útoků Talibanu. Na druhou stranu masakr civilistů americkými jednotkami je zločin a naši lidé na to nikdy nezapomenou,“ varovali protestující podle BBC.