OSN zvolilo Spojené státy do Rady pro lidská práva

New York - Valné shromáždění OSN zvolilo Spojené státy a dalších 17 zemí do Rady OSN pro lidská práva. Vláda předchozího prezidenta George Bushe přitom radu bojkotovala. Vinila ji z toho, že přijímá i státy, které lidská práva hrubě porušují. Teď je Amerika v radě třeba s Kubou, Saúdskou Arábií, Čínou nebo Ruskem. Nová americká administrativa Baracka Obamy už koncem března rozhodla, že bude o místo v radě usilovat. Obama prohlásil, že chce, aby rada byla ve své činnosti na obranu lidských práv úspěšnější a účinnější, a proto do ní USA i vstoupily.

VS OSN obměnilo třetinu rady, tedy 18 členů. Spojené státy získaly 167 hlasů ze 192. Jejich zvolení na tříleté období, které může být jednou obnoveno, bylo dopředu jasné. Ve skupině západních zemí totiž na tři místa byli pouze tři kandidáti. Členy Rady pro lidská práva OSN tak byly zvoleny USA, Belgie, Norsko, Kuba, Mexiko, Uruguay, Kamerun, Džibuti, Mauricius, Nigérie, Senegal, Saúdská Arábie, Bangladéš, Čína, Jordánsko, Kyrgyzstán, Maďarsko a Rusko.

Dnešní volbu předem kritizovaly přední organizace na obranu lidských práv, především Freedom House, a to hlavně proto, že o místa se ucházely země, které samy mají s dodržování lidských práv problémy. Freedom House vysloveně vyzval členské státy OSN, aby nevolily především Čínu, Saúdskou Arábii a Kubu. Ze stejných důvodů volbu kritizoval i někdejší český prezident Václav Havel, který ji v pondělním listu The New York Times dokonce označil za frašku.