Chorvatský válečný zločinec Glavaš je opět na svobodě

Sarajevo - Chorvatský poslanec Branimir Glavaš, který uprchl ze své vlasti do Bosny a Hercegoviny, je opět na svobodě. Odvolací soud v Sarajevu dnes na žádost právníků zrušil čtvrteční rozhodnutí soudu o vydání Glavaše do Chorvatska, odkud utekl kvůli desetiletému trestu za válečné zločiny.

Vlivného pravicového politika a bývalého generálmajora poslal záhřebský soud minulý týden do vězení za podíl na vraždě, mučení a věznění Srbů ve východochorvatském městě Osijek, jehož obranu během srbsko-chorvatského konfliktu na počátku 90. let vedl. Vynesení rozsudku se nezúčastnil, protože v té době byl již na útěku do Bosny.   

Dvaapadesátiletého Glavaše zatkla ve středu bosenská policie na základě mezinárodního zatykače. Minulý rok však získal občanství Bosny, jejíž ústava nedovoluje vydávání svých státních příslušníků do zahraničí. Ve čtvrtek bosenský soud nicméně oznámil, že učiní právní precedens a vydá Glavaše do Chorvatska. Odvolání poslancova právníka k soudu vyšší instance však toto rozhodnutí zvrátilo.