Po 25 letech skončil na Srí Lance boj s tamilskými povstalci

Kolombo -  Srílanská armáda oznámila, že boj s tamilskými povstalci skončil a že vojáci mají ostrov zcela pod kontrolou. Po víc než 25 letech tak dnes skončil boj hnutí Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE) za samostatnost části Srí Lanky. Armáda v poslední fázi ofenzivy proti ozbrojencům na severu ostrova zabila jejich vůdce Vélupilláíe Prabhákarana, podařilo se jí také zneškodnit většinu vůdců hnutí. Tamilští tygři se proto vzdali.

„Osvobodili jsme celou zemi poté, co jsme kompletně osvobodili sever od teroristů. Získali jsme plnou kontrolu nad oblastmi drženými LTTE,“ oznámil dnes armádní generál Sarath Fonseka ve srílanské státní televizi. „Dokončili jsme úkol, který nám dal prezident, abychom osvobodili zemi od LTTE,“ dodal.

Vůdce povstalců je mrtvý

Vůdce srílanských tamilských povstalců Vélupilláí Prabhákaran je mrtvý, oznámila dnes také armáda. Vládní vojáci ho zabili, když se pokoušel uprchnout z oblasti bojů v sanitce. „Je potvrzeno, že Prabhákaran byl zabit, když se pokoušel uniknout v sanitce před úsvitem. Čekáme ještě na oficiální prohlášení prezidenta,“ uvedl armádní zdroj agentuře Reuters.

V sanitce unikali spolu s Prabhákaranem i dva jeho společníci. Armáda začala na vozidlo pálit, dokud jej úplně nezničila. „Když vojáci zahájili palbu, vozidlo se snažilo uniknout, ale bylo zasaženo a začalo hořet,“ uvedl další z armádních zdrojů.

Po smrti je několik předních představitelů LTTE

Mluvčí vládních sil Udaja Nanajákkara dnes sdělil, že vojáci nalezli tělo syna Vélupilláího Prabhákarana Charlese Anthonyho a dalších tří představitelů organizace. Zakladatel a nejvyšší velitel Tygrů má tři děti a předpokládá se, že bojů se po boku svého otce účastnil pouze nejstarší Charles Anthony. Informaci není možné ověřit z nezávislých zdrojů, jelikož do oblasti bojů nemají přístup novináři ani pozorovatelé.

V bojích v noci na dnešek byl údajně zabit také šéf politického křídla organizace Balasingham Nadesan, bývalý šéf mírového sekretariátu LTTE Sívaratnam Pulídevan a další velitel známý jako S. Rameš.

Tamilští povstalci ještě před několika lety ovládali rozsáhlá území na severu a východě Srí Lanky, ale vládní jednotky je v posledních měsících po rozsáhlé ofenzívě zatlačily do malého území o rozloze jednoho kilometru čtverečního, ze kterého nebylo kudy uniknout. Podle odhadů OSN od ledna, kdy začala poslední fáze bojů, zemřelo asi 8 000 civilistů, 200 000 lidí muselo opustit vé domovy.

Běženci jsou umísťováni do uprchlických táborů. Do budování jednoho z nich se jako jedna z prvních organizací zapojila česká humanitární organizace Člověk v tísni. „V největším táboře je v současnosti umístěno kolem 160 tisíc válečných uprchlíků a panuje zde nedostatek téměř čehokoliv, V tomto ohledu je situace zatím neutěšená,“ uvedl vedoucí tamního projektu organizace Člověk v tísni Jan Pavelka.

EU požaduje vyšetření porušování lidských práv

Evropská unie vyzvala k nezávislému vyšetření údajného porušování lidských práv na Srí Lance, ke zlepšení humanitární situace na ostrově a k politickému řešení situace. Ministři zahraničí zemí EU v prohlášení zároveň odsoudili LTTE za to, že si z civilistů dělala lidské štíty.

Triumf armády ale neznamená definitivní vítězství. Vláda v Kolombu se musí postarat o uprchlíky a tamilským obyvatelům ukázat vstřícnou tvář. Mezinárodní společenství teď bude na Srí Lanku tlačit, aby jim garantovala určitou formu autonomie. Jinak hrozí, že nová generace Tamilů znovu pozvedne zbraně.

Od počátku krvavého konfliktu v roce 1983, kdy LTTE začali bojovat za nezávislý stát na severu a východě Srí Lanky, kde tvoří hinduističtí Tamilové většinu obyvatelstva, přišlo o život kolem 80 000 lidí. LTTE jsou v USA a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací.