Americký soud rozhodl v žalobě proti Kubě o miliardové náhradě

Miami (USA) - Miamský soudce přiřkl v pátek více než miliardu dolarů (asi 19 miliard korun) kubánskému Američanovi jako odškodné za smrt jeho otce. Muž, který byl zaměstnancem CIA a podílel se na dopadení a zabití Che Guevary v roce 1967, u floridského soudu kvůli sebevraždě svého otce žaloval Kubu.

Miamský okresní soudce Peter Adrian uvedl, že svým rozhodnutím posílá signál kubánské vládě. Ta se k případu odmítla vyjádřit a podle agentury AP se může ukázat, že bude nemožné tak velkou sumu na ní vymoci. Advokáti, kteří na případu pracovali, ale trvají na tom, že se o to pokusí. „Konečně se dočkali spravedlnosti,“ uvedl právník Jeremy Alters. „Využijeme všechny naše zdroje, abychom to vymohli.“

Šestasedmdesátiletý Gustavo Villoldo obviňuje Che Guevaru, Fidela Castra a další ze smrti svého otce, který spáchal sebevraždu na Kubě krátce poté, co revolucionáři přišli k moci. Zbytek rodiny uprchl do Spojených států a Villoldo se později účastnil operací CIA proti režimu.

Villoldův otec, který patřil k významným kubánským obchodníkům a měl také americké občanství, se v únoru 1959 předávkoval prášky na spaní. Předtím byl opakovaně bit a podroben několikadenním výslechům, při kterých mu vyšetřovatelé vyhrožovali popravou, protože byl podle nich americkým agentem. Krátce poté, co byl propuštěn z vězení, jej údajně navštívil osobně Che Guevara a donutil ho si vybrat mezi smrtí před popravčí četou a popravou syna. Raději prý spáchal sebevraždu, než aby Che Guevaru a Castra uspokojil tím, že se nechá zastřelit.