Po třiceti letech se v Rijádu poprvé promítal film, ženy ale do kina nesměly

Rijád - Historická kulturně-společenská událost se o víkendu konala v Rijádu. Po třiceti letech se v této saúdskoarabské metropoli poprvé veřejně promítal film. Vláda začala kina před více než třemi desítkami let zavírat na popud náboženských konzervativců, kteří považují kulturní aktivity jako návštěvy filmových představení či koncertů za znepokojující, jelikož se podle nich neslučují s islámskými hodnotami a podporují setkávání opačných pohlaví.

Do vládou spravovaného kulturního střediska byli vpuštěni pouze muži a děti, včetně dívek do deseti let. Kontrolní stanoviště zřízená na ulici a vedoucí k bráně kina střežili organizátoři akce, kteří zajišťovali, aby dovnitř neproklouzla žádná žena. Těm byl na představení vstup přísně zakázán, musely si tedy nechat ujít komedii Manáhí, pojednávající o trampotách jednoho beduína, který se snaží přizpůsobit městskému životu v Dubaji.

Navzdory přísným opatřením událost rozhořčila konzervativce, kteří se shromáždili před vchodem do kulturního střediska a snažili se návštěvníky od představení odradit. Jeden z odpůrců ve snaze promítání zmařit krátce po zahájení filmu začal diváky hlasitě vyzývat, aby neutráceli peníze za takovou dekadentní zábavu, než ho ochranka z prakticky plně obsazeného sálu vyvedla.

V Saúdské Arábii se na filmy kouká doma

Saúdští Arabové filmy sledují převážně doma v televizi, někteří cestují na filmové premiéry do blízkého Bahrajnu. V Saúdské Arábii funguje také spousta videopůjčoven, které nabízejí nejnovější snímky, i když okleštěné o citlivé scény, znázorňující kupříkladu líbání.

V zemi zatím sice nefunguje žádné kino, ale počet filmů saúdskoarabské produkce se v posledních letech zvyšuje a některé z nich se zúčastnily mezinárodních filmových festivalů. Promítání filmu Manáhí, který produkovala společnost vlastněná miliardářským princem Valídem bin Találem, svědčí o kulturním i dalším otvírání se království, jež začalo v roce 2005, kdy se moci ujal Valídův strýc, král Abdalláh.