Slovenský extremista je obviněný z hanobení rasy

Bratislava - Bývalý vůdce slovenské extremistické strany a občanského sdružení Slovenská pospolitost Marian Kotleba byl obviněn z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Informovala o tom slovenská policie. Kotleba, který byl zatčen před protiromským shromážděním, je stíhaný na svobodě a hrozí mu tři roky vězení.

„Jako řečník na shromáždění, které se konalo v Šarišských Michalanech, ve svých vystoupeních několikrát zaútočil na etnické skupiny, rasy a národy,“ řekl policejní viceprezident Stanislav Jankovič. Dvaatřicetiletý Kotleba byl zadržen v sobotu v Banské Bystrici. Shromáždění v Šarišských Michalanech, které se konalo před dvěma týdny, stálo na začátku vlny protiromských protestů. Policie tehdy akci rozehnala a kromě Kotleby zadržela dalších 29 lidí. Další protest zorganizovala pospolitost minulou sobotu v Krompachách.

Bývalý učitel Kotleba byl obviněn již několikrát, všechna stíhání ale byla zastavena. Například v březnu letošního roku byl obviněn z podpory a propagace skupin směřujících k potlačování základních práv a svobod. Na setkání u příležitosti 70. výročí založení slovenského státu zakřičel pozdrav autoritářského státu „Na stráž!“, čímž se podle policie dopustil propagace fašismu.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Nacionalistická strana Slovenská pospolitost, zakázaná v loňském roce, se hlásila k myšlenkám prezidenta slovenského státu Jozefa Tisa. V současnosti její přívrženci sbírají podpisy, které jsou potřeba k založení plánované politické strany Naše Slovensko.