Jižní Korea jedná s KLDR o dalším setkávání rozdělených rodin

Soul – Korejské rodiny, rozdělené přísně střeženou hranicí, by se zase mohly setkávat. Dnes začínají v rámci Červeného kříže rozhovory KLDR a Jižní Koreje, které by měly vést k obnovení setkávání rodin. Severní Korea setkávání rodin zakázala v červenci 2006, kdy přestala dostávat humanitární pomoc z jihu. Tu Jižní Korea zastavila proto, že Severokorejci vyzkoušeli jadernou zbraň. Po válce zůstaly rozděleny miliony rodin. Setkání bylo umožněno už více než 16 300 Korejcům.

Setkání probíhají hromadně ve velkých sálech za přítomnosti strážců. „Rodiny se po tolika desetiletích, co se neviděly, nebaví o politice. Jde o velice oficiální rodinné záležitosti. Dozor tam je, ale není přímý. Bezprostředně u členů rodin nikdo nestojí,“ popsal setkávání redaktor ČT Tomáš Etzler.

Severní a Jižní Korea jsou od skončení války v roce 1953 fakticky stále ve válečném stavu. Neuzavřely spolu totiž mírovou smlouvu, ale pouze dohodu o příměří. Území obou států tak stále dělí demilitarizované pásmo. 

První oficiální kontakty mezi oběma zeměmi začaly v roce 1971. Na první výměnnou návštěvu ale vyrazilo sto příslušníků rozdělených rodin až v září 1985. Pravidelně se rodiny scházely od historického summitu v roce 2000, kdy spolu poprvé jednali nejvyšší představitelé obou zemí. Od té doby za příbuznými vycestovalo více než 16 tisíc Korejců. 

Situace se zkomplikovala v roce 2006, kdy Severní Korea provedla první podzemní jaderný test. Letos v květnu navíc oznámila, že se dohodou o příměří z roku 1953 už necítí vázána. V posledních týdnech ale svůj postoj zmírnila. Souhlasila s obnovením zastavených společných projektů a se zmírněním hraničních kontrol. 

Setkávání rodin, které se tradičně konalo na severokorejské Diamantové hoře ležící nedaleko společné hranice, by se mělo obnovit od října letošního roku.

Setkání rozdělených korejských rodin
Zdroj: ČT24