Bývalý izraelský premiér obžalován z korupce

Jeruzalém - Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert čelí obžalobě z korupce, všechna obvinění ale odmítá. Kvůli vyšetřování loni v září rezignoval, i když pak zemi v demisi řídil až do března. Je to poprvé, co byl v Izraeli obžalován bývalý premiér. Obžaloba ho viní z toho, že přijímal peníze od amerického podnikatele. V době, kdy byl starostou Jeruzaléma, pak měl jmenovat své známé do různých funkcí a dopustit se i finančních podvodů. Je to poprvé, co bude v Izraeli souzen bývalý předseda vlády.

„Státní zástupce se rozhodl obžalovat bývalého ministerského předsedu Ehuda Olmerta a jeho osobní sekretářku,“ uvedl dnes v komuniké úřad prokurátora Menachema Mazuze. Obžaloba se týká nelegálních převodů peněz amerického podnikatele Morrise Talanskyho, od něhož prý Olmert přijímal peníze na své zahraniční cesty. Toto obvinění se týká doby, kdy byl Olmert, někdejší předák strany Kadima, premiérem. Další dvě obvinění jsou z dob, kdy byl starostou Jeruzaléma a pak členem kabinetu, a týkají se podvodů a zneužití důvěry při obsazování státních úřadů.

Olmerta ve funkci ministerského předsedy nahradil Benjamin Netanjahu. Olmert politiku opustil a dnes je soukromou osobou.