Rakouská pošta přepouští zaměstnance policii

Vídeň - Rakouská pošta čelí podobnému problému jako ta česká, její vedení by se rádo zbavilo přebytečných pracovníků, s čímž ale nesouhlasí odbory. V Rakousku se pokoušejí o netradiční řešení. Pošta chce přepustit zaměstnance policii, která o ně má naopak nouzi. Na nápad kývli i odboráři a od prvního září se realizuje.

Na rakouských poštách je zaměstnaných zbytečně moc lidí, které nelze podle zákona propustit. U policie se naopak po personálu zoufale shánějí. A tak prvních 40 rakouských pošťáků zkouší od tohoto týdne štěstí jakožto strážci zákona. 

„V administrativě je spousta práce, kterou mohou lidé z pošt a telekomunikací bez problémů vykonávat, například vyhodnocování dat z radarů na silnicích a podobně,“ vysvětluje Rudolf Gollia, mluvčí rakouského Ministerstva vnitra. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Rakouská pošta se stejně jako ta česká připravuje na nástup konkurence. Pokouší se proto kromě přebytečných zaměstnanců zbavit i ztrátových poboček. Obojí je ale problém. Loni před Vánocemi třeba poštovní odbory hrozily stávkou uprostřed největšího náporu. Dohoda s policií je ale opatřením, na němž se všechny strany bez větších problémů shodly. 

„Tuto myšlenku podporujeme od samého začátku, protože mezi zaměstnanci pošty je o novou pracovní perspektivu u policie velký zájem,“ říká mluvčí rakouských poštovních odborů Martin Palensky. 

Pokud se projekt osvědčí, mohlo by k policii nastoupit až několik set rakouských pošťáků. Služba se zbraní u pasu je sice nečeká, uvolní ale pro boj s rostoucí kriminalitou opravdové policisty, kteří teď musejí zbytečně trávit čas za psacím stolem.