Čína se připravuje na oslavy 60. výročí své existence

Peking - Prvního října oslaví Čínská lidová republika šedesáté výročí existence. Vrcholem třídenní velkolepé akce bude projev prezidenta, slavnostní průvod, kterého se mají zúčastit statisíce lidí, a hlavně obrovská vojenská přehlídka. Peking už teď žije rozsáhlými přípravami a ty se čím dál víc dotýkají i jeho obyvatel.

Čínská lidová osvobozenecká armáda detaily přehlídky tají a zahraniční média nesmějí přípravy natáčet. Vojenské složky se ale na výročí připravují již přes rok, a co nacvičily na základnách, drilují během nocí zářijových víkendů v centru Pekingu.

Většina obyvatel hlavního města je na výsledky uplynulých šedesáti let hrdá a na oslavy se těší. Metropoli zdobí slavnostní billboardy a instalace, měští zahradníci dokončují květinové dekorace. Připravují se i obrovská bezpečnostní opatření, která mají překonat ta během loňské olympiády. Po nedávných krvavých srážkách mezi Ujgury a etnickými Číňany v provincii Sin-ťiang se úřady obávají zejména teroristického útoku.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Město budou hlídat statisíce členů ozbrojených složek a tajná policie na oslavy naverbovala osm set tisíc dočasných informátorů. Zvýšená bezpečnost se týká i komplexu diplomatických budov, který je v blízkosti trasy vojenské přehlídky. Sídlí v něm hlavně zahraniční diplomaté a média, včetně České televize.

Nedávno se na vchodech ukázaly vyhlášky, které zakazují jakékoliv návštěvy v průběhu oslav a během vojenské přehlídky i otevírání oken nebo vycházení na balkony. Vyhláška tvrdí, že je to pro bezpečnost obyvatel komplexu. Podle informovaných zdrojů ale podobná opatření nebo zmíněných osm set tisíc informátorů prozrazují nervozitu čínské vlády, že největší oslavy desetiletí mohou zastínit také politické protesty.