Za propuštění režiséra Polanského se přimlouvají i některé politické elity

Curych - Za propuštění zatčeného filmového režiséra polského původu Romana Polanského se přimlouvají politici z Francie i Polska. Tisk navíc kritizuje Švýcarsko, kde byl zatčen, ale také kalifornské žalobce, že otevírají jeho případ po více než třiceti letech. Polanski ze Spojených států uprchl v roce 1977 před soudem za pohlavní styk s nezletilou dívkou. Dnes podal žádost o propuštění z vězení, sdělil švýcarský trestní soud. Ten o případném propuštění bude rozhodovat v příštích týdnech.

Pokud by soud s rozhodnutím otálel, může se toto období fakticky rovnat čekací lhůtě na to, zda bude předán do USA. Podle zástupce šéfredaktora švýcarského listu Le Temps Françoise Motouxe je nepravděpodobné, že by švýcarské úřady jen tak umělce pustily. Díky schengenskému prostoru by totiž mohl Polanski překročit volně průjezdné hranice mezi Švýcarskem a Francií.

Nejpravděpodobnější tedy je, že Polanski stráví v cele řadu týdnů, než se švýcarský soud rozhodne, zda ho vydá do USA, nebo pustí na svobodu. Vše by mohl sám režisér urychlit pouze tím, kdyby se sám vydal do rukou amerického soudu a odletěl by do USA.

Polanski byl zadržen v sobotu v Curychu kvůli údajnému znásilnění třináctileté dívky v roce 1977 na základě amerického zatykače vydaného o rok později. Režisér měl v Curychu převzít cenu za celoživotní dílo, místo toho na něj ale čekala pouta. Umělce v jeho adoptivní vlasti - Francii - to vyburcovalo k petici. Už mají desítky slavných podpisů za propuštění Polanského, například režisérů Pedra Almodóvara nebo Andrzeje Wajdy.

Poláci jsou překvapeni především místem a časem zadržení Polanského, který má ve Švýcarsku dům, poznamenává varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas. Řada režisérových kolegů v této souvislosti hovoří o lidské závisti a touze po pomstě. Polanského brání tím, že chyby dělá každý a že od činu uplynulo už 30 let. Bleskový průzkum ale ukázal, že příznivců i kritiků Polanského je v Polsku přibližně stejně.

Tusk žádá ministry o zdrženlivost

Na Polanského zatčení v pondělí zareagoval polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který vyzval k propuštění režiséra a požádal Spojené státy o omilostnění umělce. V této věci Sikorski napsal podle prohlášení svého francouzského kolegy Bernarda Kouchnera dopis americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové. Sikorski dokonce tvrdí, že si Polanski zaslouží milost, protože se zasloužil o kulturu, a to nejen polskou.

Polský premiér Donald Tusk dnes v souvislosti se Sikorskiho iniciativou vyzval své ministry, aby byli v této kauze zdrženliví. Podle Tuska byl Sikorského postup motivován „pozitivními city ke skvělému umělci“. Ministři by prý měli mít na paměti, že jde o „znásilnění a trest za pohlavní styk s dítětem“.

Francouzský ministr kultury: Byla to past

Po zatčení Polanského následovaly i další bouřlivé reakce. „Filmové festivaly byly místem, kde hranice neexistovaly, přijížděli na ně i zahraniční disidenti, které chtěla jejich vlast zatknout a jejich filmy potlačit. Je to znepokojující precedent,“ prohlásil v reakci na režisérovo zatčení Jacques Fausten z Cechu francouzských filmařů. „Vidět ho samotného ve vězení, když jel na akci, kde ho měli zahrnout uznáním, to je hrozné, to byla past,“ okomentoval to také francouzský ministr kultury Frédéric Mitterand.

Ne každý se ale přiklonil na stranu Polanského. Podle slov švýcarské ministryně ekonomiky Doris Leuthardové je jedno, jestli je někdo slavný nebo neznámý, bohatý nebo chudý. „Fakt je, že tu byl mezinárodní zatykač a bohužel se týkal právě Polanského,“ prohlásila.

Roman Polanski

* 18. srpna 1933

Režisér filmů Nůž ve vodě (1962), Hnus (1965), Ples upírů (1967), 48 hodin v Paříži (1988) nebo Hořký měsíc (1992)

Nominován na Oscara za snímky Rosemary má děťátko (1968), Čínská čtvrť (1974) a Tess (1979)

Držitel Oscara za film Pianista (2002)

Rodina 13leté modelky, s níž měl v roce 1977 tehdy 45letý režisér sex, už tehdy žádala, aby se soud nekonal. Polanski vinu přiznal a výměnou měl dostat jen trest v délce vyšetřovací vazby. Den před verdiktem ale dostal varování, že soudce od dohody ustoupí. Utekl proto do Evropy a pohyboval se v zemích, kam na něj americká justice nemohla. Američané teď mají 60 dní na oficiální žádost o jeho vydání.