V Irsku začali sčítat hlasy, Lisabon asi projde

Dublin/Praha - Irové napodruhé rozhodovali v referendu o Lisabonské smlouvě. Dnes ráno začali sčítat hlasy. Podle předběžných výsledků to vypadá, že dokument u Irů prošel. Konečné výsledky totiž budou známy až odpoledne. ČT24 bude živě vysílat k výsledkům irského referenda speciál Lisabonská smlouva: Irské rozhodnutí.

Konečné výsledky se očekávají během dnešního večera. Rozhlasová a televizní stanice RTÉ uvádí, že první výsledky, jež by mohly napovědět, jak hlasování dopadne, se dají očekávat brzy odpoledne SELČ, konečné výsledky pak kolem 18:30 SELČ. Účast byla podle odhadů podobná jako loni v červnu.

Irští voliči o smlouvě hlasovali znovu poté, co jim unie dala záruky k výhradám, které měli odpůrci smlouvy. Zpočátku nejevili o opakované referendum velký zájem, večer se situace ale zlepšila a podle televize RTÉ by nakonec účast mohla převýšit počet voličů z minulého plebiscitu. List The Irish Times odhaduje účast asi na 50 procent. Loni v červnu přišlo k urnám 53 procent voličů.

V Irsku sčítají hlasy (zdroj: ČT24)

Podobně jako o „Lisabonu“ hlasovali Irové dvakrát i o smlouvě z Nice z roku 2000, podle níž Evropská unie funguje nyní. Pokud by ani tentokrát Lisabonskou smlouvu neschválili, bude to znamenat její konec. Potřetí by podle irského premiéra Briana Cowena už nehlasovali. Irské přední sázkové kanceláře však předpokládají, že tentokrát smlouva projde. Například William Hill očekává, že pro smlouvu bude hlasovat 60 až 65 procent voličů.

Kaczyński slíbil, že když Irové řeknou ano, hned podepíše

Pokud bude „Lisabon“ v Irsku schválen, bude unie čekat už jen na Česko. Polský prezident Lech Kaczyński totiž slíbil, že když Irové řeknou ano, hned smlouvu podepíše. Pak už by chyběl jen podpis českého prezidenta Václava Klause, který čeká na vyřízení stížnosti skupiny senátorů u českého Ústavního soudu.

K návrhu senátorů, zda je Lisabonská smlouva v souladu s ústavním pořádkem, se má Klaus vyjádřit do dvou týdnů, jak ho k tomu dopisem vyzval předseda soudu Pavel Rychetský. V dopise je podle Hradu i upozornění, že po podání návrhu se prezident i předseda vlády musejí zdržet všech kroků, jež by mohly vést k ratifikaci, a to až do rozhodnutí Ústavního soudu.

Pokud Irové Lisabonskou smlouvu schválí, polský prezident už její ratifikaci nebude dále zdržovat. Dokument podepíše „bez odkladů“, čili příští týden, řekl prezidentův mluvčí Pawel Wypych pro včerejší list Dziennik Gazeta Prawna.

Pozornost na Klause ukáže světu chaotický stav české politiky

Podle šéfa londýnského střediska pro evropskou reformu (CER) Huga Bradyho, pokud bude smlouva v Irsku ratifikována, obrátí to pozornost na Klause. „A bude to bolestivé v tom smyslu, že to ukáže světu chaotický stav české politiky, konkrétně, že mezi prezidentem a exekutivou je rozpor ve vedení zahraniční politiky,“ řekl Brady.

Ke spekulacím, že by Klaus mohl s podpisem čekat až na volby v Británii příští rok, se Brady vyjádřil skepticky. Ve volbách se čeká vítězství konzervativců, kteří v případě, že smlouva ještě nebude ratifikována ve všech zemích unie, o ní slíbili uspořádat referendum. V něm by Britové s největší pravděpodobností „Lisabon“ odmítli. „Myslím, že to nedojde až k Británii. Bylo by to od Klause pošetilé, byl by to diplomaticky pošetilý tah. A bylo by to špatné pro Českou republiku,“ dodal Brady.

Francouzský list Le Monde včera napsal, že Francie a Německo využijí v příštích týdnech všech dostupných prostředků, aby Klause k podpisu přiměly.