Pákistánští vojáci osvobodili v Rávalpindí 39 rukojmích

Rávalpindí - Příslušníci pákistánských speciálních jednotek dnes osvobodili 39 rukojmích, které od soboty drželi ozbrojenci z hnutí Taliban na vojenském velitelství v Rávalpindí. Tři rukojmí, čtyři ozbrojenci a dva vojáci byli při operaci zabiti, oznámila agentura Reuters s odvoláním na mluvčího pákistánské armády Asara Abbáse. Mezi rukojmími byli vojáci i civilisté. Pákistánce v boji proti terorismu podpořili americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a její britský kolega David Miliband.

„Už tady není žádný terorista. Operace skončila,“ oznámil Abbás. Dva ze třech zabitých rukojmích byli civilisté. Při záchranné operaci bylo zraněno pět příslušníků bezpečnostních sil. Vojenská akce, která začala ještě před úsvitem, skončila po čtyřech hodinách, kdy se členům armádního komanda podařilo dopadnout posledního z pětice ozbrojenců. Muž, který vojákům unikal nejdéle, byl při zadržení zraněn. Operaci provázely výbuchy, střelba a nad vojenským velitelstvím přelétával vrtulník.

Dva radikálové, z nichž jeden měl oblečenou vestu s výbušninami, vyhrožovali, že budovu vyhodí do povětří. Vojáci je stačili zneškodnit, než tak mohli učinit. Dva další ozbrojenci se při osvobozovací akci sami odpálili. Zda rukojmí zahynuli při tomto výbuchu, je zatím podle CNN nejasné. Pátý ozbrojenec, který útok vedl a vojákům unikal nejdéle, byl zraněn a dopaden. Podle CNN byl identifikován jako Akil, známý též jako doktor Usmán. Má údajně na svědomí útok na srílanské kriketové družstvo v Pákistánu v březnu 2009, kdy přišlo o život osm lidí. Podle policie se v červenci 2007 podílel na pokusu zaútočit na letadlo bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa.

Povstalci napadli vojenské velitelství ve městě Rávalpindí v sobotu. Útočníci zastřelili nejméně šest vojáků a pět dalších zranili. Naopak pákistánští vojáci zabili čtyři povstalce. Mezi rukojmími, jejichž počet sobotní zprávy odhadovaly na deset až patnáct, byli údajně i vysoce postavení důstojníci. K přepadu velitelství se přihlásilo podle pákistánských médií radikální islamistické hnutí Taliban.

Armádu zmátli útočníci převlečení do uniforem

Podle mluvčího pákistánské armády se útoku účastnilo asi osm až deset teroristů. Armáda po asi pětačtyřicetiminutové přestřelce sdělila, že se jí podařilo všechny útočníky zneškodnit. Později ale oznámila, že se dalším nejméně dvěma povstalcům podařilo nepozorovaně dostat do kasáren. Útočníci se totiž oblékli do vojenských uniforem, což stráž zmátlo.

Clintonová, která je na návštěvě Evropy, prohlásila, že USA důvěřují pákistánským úřadům. Teroristé podle ní Pákistán stále více ohrožují, ale neexistuje důkaz, že se chystají převzít moc. Miliband v této souvislosti řekl, že jaderný arzenál, kterým Islámábád disponuje, je v bezpečí.

Pákistán chystá odvetu

Sobotní bezostyšný útok na přísně střežené velitelství v Rávalpindí, které tvoří dvojměstí s hlavním městem Islámábádem, přišel v době, kdy pákistánská armáda chystá velkou ofenzivu proti ozbrojencům Talibanu v oblasti Jižní Vazíristán u afghánských hranic. „To, co se stalo v Péšávaru, v Islámábádu a dnes v Rávalpindí, to všechno vede do Jižního Vazíristánu,“ řekl v sobotu pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik. „Za všemi těmito útoky stojí pákistánský Taliban a vláda nyní nemá jinou možnost, než zahájit ofenzivu,“ dodal. Vláda prý již operaci schválila, nyní záleží jenom na armádních plánovačích.

Vydáno pod