Vatikán: Blahořečení Pia XII. není namířeno proti Židům

Vatikán - Připravované blahořečení papeže Pia XII., který stál v čele katolické církve během druhé světové války, narazilo na kritiku. Židovské obce v Německu, Itálii a Francii poukazují na to, že papež mlčel k vyhlazování Židů za nacistické diktatury. Podle dnešního prohlášení Vatikánu ale nejde o žádné nepřátelské gesto vůči Židům a tento krok by se neměl vnímat jako překážka na cestě k dialogu mezi židovstvím a katolickou církví. Hlavní rabinát v Izraeli prohlásil, že v rozhovorech s katolickou církví bude pokračovat.

Papež Benedikt XVI. v sobotu podepsal dekret, jímž přiblížil Piovo blahořečení. Vatikán v prohlášení uvedl, že „hrdinské ctnosti“ Pia XII., který stál v čele katolické církve v letech 1939 až 1958, se týkaly jeho vztahu k Bohu a jeho víry, „ne ale hodnocení historického dosahu všech jeho konkrétních rozhodnutí“.

Téhož dne, co podepsal dekret o Piovi XII., podepsal Benedikt stejný dokument týkající se i Jana Pavla II. Ten by mohl být blahořečen v říjnu 2010, kdy uplyne 32 let od zahájení jeho pontifikátu (16. října 1978). Pius XII. by mohl být blahořečen ještě dříve než Jan Pavel II., protože má více uznaných zázraků. Do roku 1968 jich podle něho bylo na tucet.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi dnes ujistil, že obě kauzy jsou na sobě nezávislé a v žádném případě to neznamená, že by oba papežové byli blahořečeni ve stejnou dobu. Tím Vatikán přesně odpovídá na podmínky, které si kladla židovská komunita k tomu, aby se mohla uskutečnit papežova návštěva v římské synagoze 17. ledna, která má symbolický význam. Za prvé jde o vyhnutí se tomu, aby byl Pius XII. beatifikován 16. října, kdy si komunita připomíná výročí deportace Židů z Říma v roce 1943. Za druhé jde o to, aby se jasně vysvětlilo, že blahořečení je uznáním křesťanských postojů a že nejde o pozitivní politický a historický soud o Piovi.

Vydáno pod