Kalifornii a Mexiko zasáhl výpadek proudu

San Diego (USA) - Rozsáhlý výpadek elektřiny v noci na dnešek postihl části amerických států Kalifornie a Arizona a také část mexického státu Baja California Norte. Příčinou výpadku byla souhra lidské chyby a chyby systému. Bez dodávek elektrické energie se ocitlo skoro pět milionů lidí.

Americké San Diego se ponořilo do tmy. Výpadek elektřiny způsobil v osmém největším městě Spojených států dopravní kolaps. Místní letiště zůstalo uzavřené pro všechny odlety, řada silnic se bez fungujících semaforů rychle ucpala. Několik desítek lidí museli hasiči vyprostit ze zaseknutých výtahů.

V Los Angeles se zastavila vlaková doprava. Výpadek způsobil i odstavení dvou reaktorů jaderné elektrárny San Onofre.

„Žádáme naše zákazníky o trpělivost. K naprostému výpadku celého systému došlo v San Diegu poprvé. Něco takového jsme nezažili,“ okomentoval to pracovník energetické společnosti Mike Niggli. 

Bez elektřiny zůstala i část hranice s Mexikem a severomexický stát Baja California Norte. V Tijuaně se tvořily dlouhé fronty na led. Lidé čekali taky na dodávky benzínu. 

Zatím to vypadá, že výpadek se rozšířil z Arizony, kde zaměstnanec energetické společnosti vypnul jedno ze zařízení v síti. Jak se blackout dostal až do Mexika, není jasné. Důvodem by ale mohly být velmi vysoké teploty.

Teprve dnes ráno místního času se elektrárenské společnosti podařilo obnovit dodávky pro asi milion domácností. Statisíce jich ale dál zůstávají bez proudu.