Endeavour odstartoval k ISS s moduly Tranquility a Cupola

Cape Canaveral (USA) - Z amerického mysu Canaveral odstartoval v 10:14 SEČ raketoplán Endeavour. Cílem třináctidenní mise šesti astronautů je na ISS doručit a připojit k orbitálnímu komplexu nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, které po nainstalování rozšíří obytný prostor stanice a umožní kosmonautům dokonalý výhled ze stanice. Start původně plánovaný na neděli byl odložen kvůli špatnému počasí.

Také dnes dělala astronautům obavy zvýšená oblačnost a o startu nebylo do poslední chvíle jasno. „Zdá se, že počasí dnes v noci spolupracovalo,“ řekl posádce Mike Leinbach, odpovědný za řízení startu. „Uvidíme se za pár týdnů,“ odpověděl kapitán Endeavouru George Zamka. „Je čas jít letět.“

Během mise jsou podle NASA naplánovány tři výstupy do volného prostoru, které připadnou na astronauty Roberta Behnkena a Nicholase Patricka. Po doplnění modulů bude orbitální komplex kompletní z 98 procent.

Antonín Vítek v pořadu Před polednem (zdroj: ČT24)

Sedmačtyřicetiletý kapitán George Zamka má již zkušenosti z dřívější mise, ve které působil jako pilot. Pilotem nadcházející mise je jediný vesmírný nováček na palubě, dvaačtyřicetiletý plukovník amerického letectva Terry Virts. Další členové posádky jsou zkušení specialisté s minimálně dvěma absolvovanými lety do vesmíru. Na palubě je i jedna žena, Kay Hireová.

Start Endeavouru vstříc noční obloze se postaral o velkolepou podívanou. Událost sledovaly u mysu Canaveral živě stovky diváků. Necelých 15 minut po startu si astronauti vychutnávali pohled na „nádherný východ slunce, kéž byste tu mohli být“, vzkázal Zamka řídícímu středisku. Zbývající čtyři starty amerických raketoplánů jsou naplánovány na denní čas.

Vydáno pod