Cílená léčiva jsou revolucí v léčbě leukémie

Praha - Do Prahy se na mimořádný kongres sjela tisícovka špičkových onkologů z 45 zemí světa. Debatují tu o možnostech takzvaných nových léčiv. Ta dnes dokážou uzdravit i lidi, kteří by ještě před deseti lety neměli žádnou šanci. Některé nevyléčitelné formy leukémie se už díky objevu cílených léčiv dají léčit. Statisticky se v České republice objeví nový případ rakoviny krve každé dvě hodiny. Některé její formy, jako třeba lymfatická leukémie, se projevují nenápadně.

„Lymfatická leukémie postihuje mízní uzliny, také se jí lidově říká rakovina mízních uzlin. Ten pacient často přijde se zvětšenými mízními uzlinami na krku, v podpaží, v tříslech,“ popisuje přednosta interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, profesor Marek Trněný. Dříve byla považována lymfatická leukémie za nevyléčitelnou nemoc s nemilosrdným koncem.

Michael Keating z Anderson Cancer Center v americkém Houstonu označil nové typy chemoterapie za revoluční. „Proměnily naději na přežití, pacienti žijí bez příznaků dlouhé roky,“ říká Keating. Nová generace léků, takzvaná cílená léčiva, ničí výhradně nemocné buňky a ty zdravé nechávají být, což je zásadní posun při léčbě třeba právě leukémie.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Nemocnou buňku dokáže vyhledat mezi miliardami ostatních třeba látka se jménem rituximab. Jakmile označí tu nemocnou, zburcuje obranyschopnost pacienta. „Pomocí imunitního systému jsou pak tyto buňky zničeny,“ dodává profesor Trněný. Lékaři hledají, kde všude se dá rituximab uplatnit. Ukázalo se totiž, že využití je mnohem širší, než se původně očekávalo.