Fidesz vyhrál, v maďarském parlamentu má dvoutřetinovou většinu

Budapešť - Konzervativní mladí demokraté (Fidesz) v čele s Viktorem Orbánem budou mít v příštím maďarském parlamentu dvoutřetinovou většinu. Oznámila to národní volební komise po sečtení skoro 99 procent hlasů odevzdaných v dnešním druhém kole parlamentních voleb. Prezident László Sólyom řekl, že svolá nový parlament v nejbližším možném termínu a že je v zájmu země mít co nejdřív novou vládu.

Podle komise by měl mít Fidesz 262 z celkových 386 mandátů, dosud vládní socialisté 59, krajně pravicová strana Jobbik 47 a ekologická formace Je možná jiná politika (LMP) 16. Parlament doplní další dva poslanci - jeden nezávislý a jeden podporovaný třemi různými stranami včetně Fideszu. V některých zprávách agentur se proto uvádí, že Fidesz získal 263 mandátů.

K dosažení dvoutřetinové většiny bylo zapotřebí získat 258 křesel. Že toho Fidesz dosáhne, naznačovaly už průzkumy v posledních dnech. Teď bude mít volné ruce i pro případnou změnu ústavy. Socialisté, za jejichž vlády se země dostala do hluboké krize, zaznamenali obrovský propad - dosud měli 186 poslanců. Předsedkyně strany Ildiko Lendvaiová už oznámila, že z této funkce odstupuje.

Do parlamentu se dostal i radikální Jobbik

Krajní pravice a ekologové budou v parlamentu zastoupeni poprvé. Zisk xenofobního a rasistického Jobbiku je považován za znepokojivý. Fidesz vylučoval spolupráci s ním v případě, že nedosáhne kýžené většiny.

Budoucí premiér Orbán, který stál v čele vlády už v letech 1998 až 2002, v proslovu ke svým slavícím příznivcům označil výsledky voleb za „revoluci“. „Starý systém vůdců zneužívajících své moci byl nahrazen systémem národní jednoty,“ prohlásil Orbán, který už v úvodu řekl, že se obrací k „Maďarům v Maďarsku i za jeho hranicemi“. Řekl také, že jeho vláda znovu vybuduje Maďarsko a udělá ho silným.

Účast ve druhém kole byla znatelně nižší než v prvním a také než ve druhém kole před čtyřmi lety. V 17:30, půldruhé hodiny před uzavřením volebních místností, hlasovalo jen necelých 42 procent zapsaných voličů, zatímco při obou zmíněných předchozích příležitostech to bylo o 15 až 17 procent víc.