Jak bydlí chudí Číňané? Jako sardinky

Peking – Čínský inženýr vyřešil pro chudé spoluobčany otázku bydlení. Kdo nemá na byt či dům, může se nastěhovat do jím navrženého příbytku, dvoumetrové obytné kóje zvané kapsle. Vejde se sem jen stůl a postel. Tato varianta bydlení je ale vhodná jen pro lidi, kteří netrpí klaustrofobií.

Obytná kóje je menší než kajuta, vypadá možná trochu jako lůžková část vesmírné lodi. Chudí Číňané ale vezmou zavděk i tímto dvoumetrovým prostorem. Třeba Wen Ťiaová před rokem skončila univerzitu a pořád nemá práci, na normální byt teď prostě nemá. „Nemůžu si dovolit pronajmout bydlení. I když budu mít práci, vydělám tak tři tisíce yuanů měsíčně. Třetina z toho půjde na nájem. To mě štve,“ říká Wen. Díky obytné kóji má alespoň střechu nad hlavou. Vejde se jí sem všechno, co potřebuje - laptop, polštář a peřina. 

Za kapsli neboli kabinkový byt zaplatí Wen jen 250 yuanů, což je asi 700 korun. Nemá koupelnu ani záchod, oblečení místo ve skříni visí na chodbě, ale to jí nevadí. Podle odhadů čínského Lidového deníku je v zemi asi milion čerstvých vysokoškoláků na hranici chudoby, desetina z nich přitom živoří v Pekingu, i oni musejí řešit otázku, kde bydlet. 

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Bydlení pro chudé vymyslel osmasedmdesátiletý inženýr Chuang Ž'-sin. Inspirovaly ho známé tokijské hotely s pokoji ve tvaru kapslí. „Snad se mi podaří získat sympatie developerů, aby si uvědomili, že spousta čerstvých vysokoškoláků a chudých lidí potřebuje pomoct. Přál bych si, aby třeba z drahých domů, které neprodají, udělali podobné kabinkové byty,“ říká inženýr.

Vydáno pod