Kryt už odčerpává polovinu unikající ropy

Miami – Už víc než polovinu ropy unikající z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu odčerpává kryt, který společnost BP instalovala minulý čtvrtek v kritickém místě. Podle šéfa BP Tonyho Howarda experti pracují na optimalizaci nasazeného zařízení, příští víkend by navíc měl být k vrtu spuštěn další sací systém. Díky němu by se mělo podařit odčerpávat už velkou většinu unikající ropy.

Podle Howarda nyní sací systém zvládá odčerpat 10 tisíc barelů během 24 hodin, což je zhruba 1,6 milionu litrů. To je o něco víc než polovina objemu unikající ropy, která se neodvratně blíží k pobřeží čtyř států USA. Podle expertů je maximální kapacita odsávacího krytu 15 tisíc barelů denně.

Šéf BP Tony Howard:

„Operaci optimalizujeme. Připravili jsme další odsávací systém, který zkompletujeme během příštího týdne a o víkendu ho nasadíme. Jakmile budou tato dvě zařízení na místě, máme velkou naději, že bude pod kontrolou velká většina unikající ropy.“

Vedení BP oznámilo, že zatím uvolnilo na zvládnutí ekologické katastrofy částku jedné miliardy dolarů. Společnost se zavázala, že pokryje všechny doložitelné škody. Rozhodnutí o výplatě čtvrtletních dividend bylo prozatím odloženo. Spojené státy musely kvůli ekologické katastrofě uzavřít pro rybolov třetinu svých vod v Mexickém zálivu.

„Bylo dosaženo pokroku, ale myslím, že nikdo by neměl jásat, dokud ropa pod vodou vytéká,“ dodal velitel americké pobřežní stráže Thad Allen, který je zmocněncem americké vlády pro dohled nad havárií. Vydechneme si, až se podaří prorazit pomocný odlehčovací vrt, řekl Allen. Takový vrt, který se asi kilometr pod mořským dnem napojí na vadný vrt a zespoda ho zabetonuje.