Švédská policie zatýkala noční výtržníky

Stockholm - Švédská policie zatkla první výtržníky z nocí nepokojů na předměstí Stockholmu. Asi sto mladíků, převážně afrických přistěhovalců, zapálilo během dvou nocí místní školu a útočili kameny na přivolané hasiče a policisty. Školní budova lehla popelem, stejně jako řada aut a motorek, zničen byl také autobus. Nepokoje údajně vyvolal spor o vstup na školní diskotéku. Ve čtvrtích Rinkeby a Tensta bydlí převážně somálští přistěhovalci, proto se jí říká Malé Mogadišo.

Zjevně úmyslně byla během nočních nepokojů podle hasičů zapálena tři auta, dva mopedy, jedna motorka a řada odpadkových kontejnerů. Autobus noční linky byl poškozen, když na něj útočníci házeli kamení.

Rinkeby ležící na západě Stockholmu je typickou přistěhovaleckou čtvrtí, kde žijí téměř výlučně ekonomičtí přistěhovalci. Policie byla před násilnostmi varována již v úterý. Svědci ji informovali, že mladiství vytrhávají z vozovek dlažební kostky a připravují si je jako munici. Policie proto posílila přítomnost ve čtvrti o více než 20 hlídek se služebními psy, výbuchu násilí tím však nezabránila.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Hasiči nemohli kvůli vandalům zasáhnout

Když v noci vypukl požár v budově pro zájmovou činnost místní školy, rozhodla se policie hasiče na místo eskortovat a chránit je. Velitel hasičů ale nakonec na místě odmítl zásah s tím, že vrhači kamenů jeho muže příliš ohrožují. Než policisté oblast zajistili, hašení se o hodiny zdrželo a budova zcela vyhořela, uvedla APA.

Konkrétní důvody nepokojů nebyly zveřejněny. Zřejmě však jde o důsledky neutěšené sociální situace většiny přistěhovalců, kteří si od příchodu do „bohaté“ Evropy slibovali více. Obdobné, mnohem větší nepokoje zažila francouzská metropole Paříž v roce 2005 a později v menší míře znovu loni. Šlo o důsledky obtížné integrace přistěhovalců do společnosti, zejména v době globální ekonomické krize.

  • Švédská policie se pokouší bránit hasiče autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171992.jpg
  • Švédští hasiči zasahují ve Stockholmu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171993.jpg