Radičová: Doufám, že má první zahraniční cesta bude setkání s premiérem Nečasem

Bratislava - Výrazné omezení poslanecké imunity, přijetí balíku protikorupčních zákonů a zachování tradičně nadstandardních sousedských vztahů s Českou republikou. To jsou osobní priority pravděpodobné příští slovenské premiérky Ivety Radičové. V exkluzivním rozhovoru pro ČT24 volební lídryně nejsilnější pravicové strany SDKU-DS upřesnila, že čtyři středopravé slovenské strany, které získaly o víkendových volbách většinu parlamentních křesel, vytvořily programovou komisi, jejímž úkolem je připravit  programové teze. Na jejich základě pak sepíší koaliční smlouvu a teprve poté budou jednat o rozdělení ministerských křesel. Nabídku sociálnědemokratického vítěze voleb Roberta Fica k jednání všechny čtyři strany odmítly.

Radičová předpokládá, že se lídři pravicových stran na programovém prohlášení shodnou rychleji než jejich čeští kolegové – zřejmě už během několika týdnů. Už v úterý oficiálně deklarovaly snahu vytvořit vládní koalici, v čele nového kabinetu by měla stát právě Radičová. Mezi jejich priority patří boj s důsledky hospodářské krize, vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst, nastartování hospodářského růstu, likvidace následků povodní, posílení postavení rodin, penzijní reforma, kvalitnější školství a dostupnější zdravotnictví a snížení napětí v mezinárodních vztazích. Budoucí koaliční partneři také chtějí zastavit zadlužování, korupci a klientelismus.

Iveta Radičová v rozhovoru pro ČT24:

„Důležitá jsou řešení pro občany. Ministerské posty jsou nástroje moci a na diskusi o nich ještě máme spoustu času.“

Pokud jde o zahraničněpolitické priority, bude Slovensko podle Radičové vystupovat jako suverénní členská země EU, NATO, eurozóny a schengenu. Radičová potvrdila, že stejně jako před volbami nadále nesouhlasí se slovenskou půjčkou Řecku a domnívá se, že si Slovensko bude muset půjčit na důležitější věci - především na odstraňování následků nedávných povodní.

Iveta Radičová v rozhovoru pro ČT24:

„Politika nemá být o gestech, ale má být obsahová a věcná.“

Tradičně hodlá Radičová udržovat nadstandardní sousedské vztahy s Českou republikou a bude usilovat o zlepšení vztahů s Maďarskem. Udělat vstřícné gesto a na první zahraniční cestu zamířit do Budapešti ale budoucí slovenská premiérka odmítá: „Politika nemá být o gestech, ale má být obsahová a věcná,“ zdůraznila. Vyjádřila naději, že její první zahraniční cestou bude setkání s českým premiérem Petrem Nečasem. „Velmi se na něj těším,“ uzavřela Radičová.

V případě jmenování premiérkou by byla první ženou v této funkci v historii Slovenska. V rámci postkomunistické střední Evropy by byla druhá – po polské ministerské předsedkyni Hanně Suchocké.

Iveta Radičová

Narodila se 7. prosince 1956 v Bratislavě; vystudovala sociologii na filozofické fakultě Univerzity Komenského, pracovala v Sociologickém ústavu Slovenské akademie věd, jehož ředitelkou byla v roce 2005; přednáší sociologii na bratislavské univerzitě.

Členkou Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany je od roku 2006. V říjnu 2005 ji tehdejší premiér Dzurinda nabídl vedení resortu práce, sociálních věcí a rodiny. V čele úřadu strávila necelý rok. Loni na jaře svedla překvapivě vyrovnaný souboj o slovenské prezidentské křeslo s Ivanem Gašparovičem, zanedlouho ale kvůli neoprávněnému hlasování za kolegyni opustila parlament. Začátkem letošního roku se po odchodu Mikuláše Dzurindy z kandidátky stala volebním lídrem nejsilnější opoziční strany.

Radičová je vdova, jejím manželem byl humorista Stano Radič, s nímž má dceru Evu. Od roku 2006 do loňského léta byl jejím přítelem Ján Riapoš, vítěz ve stolním tenisu z paralympijských her v Aténách a Pekingu.

Šéf KDH chce do programu prosadit smlouvu s Vatikánem

Šéf slovenských křesťanských demokratů KDH chce, aby součástí programu vznikající nové slovenské vlády byla smlouva s Vatikánem o výhradě svědomí. Ján Figeľ to oznámil po dnešním setkání se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem. Jeho výrok vzápětí kritizoval šéf další možné koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. Otevřené vznášení požadavků podle něj může jednání o sestavení vlády ohrozit.

Smlouva s Vatikánem se stala příčinou rozpadu posledního kabinetu premiéra Mikuláše Dzurindy v roce 2006. Když se křesťanským demokratům nepodařilo prosadit schválení výhrady svědomí i přesto, že se Slovensko zavázalo k jejímu přijetí před několika lety v základní smlouvě s Vatikánem, opustili koalici a v červnu se konaly předčasné volby.

Bugár a Figeľ se dnes odděleně sešli s Gašparovičem k rozhovoru o povolebním vývoji na Slovensku. Spolu s jejich stranami se kabinet snaží sestavit ještě Svoboda a solidarita (SaS) a Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS).

Béla Bugár a Ivan Gašparovič
Zdroj: ČTK/AP/Jan Koller