Tanky v knize. Sovětská invaze ruskýma očima

Praha – Přestože od sovětské okupace Československa uplyne 21. srpna již třiačtyřicet let, jedná se nadále o horké a atraktivní téma. Novou perspektivu tentokrát přináší redaktor České televize Josef Pazderka, který během svého zahraničního pobytu v Moskvě nasbíral řadu materiálů o ruském vnímání československých události v roce 1968. Vzniklá kniha „Invaze 1968. Ruský pohled“ vychází v těchto dnech v nakladatelství Torst, doprovází ji i stejnojmenný dokument, který v neděli odvysílá ČT2.

Veřejné představení publikace proběhlo dnes od 10:30 v Ústavu pro studium totalitních režimů, který se na celém projektu rovněž podílel. Úvodní slovo pronesl velvyslanec ČR v Moskvě Petr Kolář, akci moderoval Jakub Železný. Uvedení knihy se vedle autorů zúčastnili také čestní hosté: ruský historik a disident Alexandr Daniel a generál Eduard Vorobjov, poslední velitel sovětských vojsk v Československu. 

„Potlačení pražského jara a okupace bylo plivnutí do tváře nám všem,“ podotknul dnes v České televizi Alexandr Daniel. „Nedá se popřít, že do suverénní země pronikla cizí vojska a znásilnila ji. Byl to zánik našich nadějí. V té době jsem byl příliš mladý, abych mohl pochopit rozsah toho zániku. Byl to zánik všech nadějí na politickou liberalizaci v Sovětském svazu.“

Knihu doprovázejí Koudelkovy snímky

Pazderkova kniha nabízí podrobný pohled na to, jak v SSSR reagovali na okupaci Československa vojsky Varašavské smlouvy, a ukazuje, že liberálnější část ruské společnosti prožívala pražské jaro daleko intenzivněji, než se může na první pohled zdát.

Svůj prostor v knize dostává i demonstrace osmi ruských disidentů, kteří na Rudém náměstí 25. srpna protestovali proti mocenskému vpádu do ČSSR. Jendou z demonstrujících byla i Danielova matka. „Nemyslím si, že byli natolik naivní, aby si mysleli, že se vůbec dá něčeho dosáhnout. To nebyl akt politického protestu, to byl existenciální akt. Něco, co bylo vyvoláno vnitřní nutností vyjádřit svůj vztah k tomuto politickému banditismu,“ konstatoval Daniel.

Publikace představuje také sovětské novináře pobývající v Praze, kteří podporovali změny v tehdejší ČSSR a následně za svůj postoj zaplatili deportací a ztrátou zaměstnání. Nahlíží i na sovětské vojáky, kteří přijeli do Československa, a v rozhovorech s nimi a dalších textech vykresluje jejich vnitřní svět i mohutnou mašinerii sovětské propagandy, jejímuž vlivu byli vystaveni. Knihu doprovázejí fotografie Josefa Koudelky, Karla Cudlína, Paula F. Goldsmithe, Miroslava Župníka a dalších autorů, stejně jako unikátní a dosud nepublikované snímky ze soukromých archivů sovětských vojáků i novinářů. 

Na filmovou podobu se mohou diváci ČT těšit v neděli 21. srpna od 20:20 na ČT2 (ve 22:00 na ČT24, po odvysílání najdou dokument i v ivysílání ČT).  Čeští diváci v dokumentu poprvé uvidí také sovětské archivní týdeníky referující o invazi do ČSSR. Mezi respondenty nechybí sovětští velitelé invazních vojsk, důstojníci, řadoví výsadkáři. Svůj pohled přidají i sovětští novináři sledující události přímo v Praze nebo též ruští disidenti, kteří za protest proti invazi strávili roky ve vyhnanství a psychiatrických léčebnách. Reflexi tehdejších událostí nabídne exkluzivně i první a poslední sovětský prezident a tvůrce perestrojky Michail Gorbačov. 

A co chystá k srpnovým událostem zpravodajská ČT24 

Speciál ČT24 21. srpen 1968 z ruské perspektivy dnes od 20:00

Speciální díly magazínu Fokus ČT24
20. srpna - Invaze 1968: Naděje a strach, od 22:05
27. srpna - Invaze 1968: Pravda a lež, od 22:05
3. září - Invaze 1968: Odvaha a zoufalství, od 22:05

Vydáno pod