Podle USA nebylo potopení jihokorejské lodě teroristickým aktem

Washington - Nedávné potopení jihokorejské válečné lodě, z kterého je viněna Severní Korea, není podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho teroristickým činem. Není proto ani důvod, aby byla KLDR opět zařazena na americkou černou listinu států podporujících terorismus, sdělil dnes Crowley novinářům.

Podle mezinárodní vyšetřovací komise vytvořené z popudu Jižní Koreje způsobilo v březnu výbuch korvety Čchonan a smrt 46 jihokorejských námořníků severokorejské torpédo. Pchjongjang však jakoukoliv spojitost s incidentem, kterým se v současnosti zabývá Rada bezpečnosti OSN, popírá a považuje ho za vykonstruovaný.

„Soudíme, že potopení Čchonanu není aktem mezinárodního terorismu a samo sobě by nemělo být důvodem pro umístění Severní Koreje na americkou teroristickou listinu,“ citovala Crowleyho agentura Reuters.

Americký prezident Barack Obama přitom v neděli prohlásil, že svět se musí postavit za Jižní Koreu, aby Severní Korea dostala ohledně potopení jihokorejské lodě „jasnou zprávu“.